Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Lezing – Nobel Streven

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Dhr. prof. dr. F. van Oostrom

zomeracademie kennisweek

3C9 205
Universiteit Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

Neerlandicus Frits van Oostrom reconstrueert in zijn laatste boek Nobel Streven (2017) het uitzonderlijke leven van ridder Jan van Brederode. Van Oostrom: “Ik heb me nooit zozeer rechercheur gevoeld als nu.” Over de Middeleeuwen is volgens hem slechts zo’n vijf procent in kaart gebracht en daarvan wil hij met dit boek graag een klein beetje meer maken. Nobel Streven werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Volgens Van Oostrom onderschatten we het verleden en stellen we het zoveel vlakker, simpeler en egaler voor dan het is. In het hoofdstuk ‘Feit en fictie’ legt hij in detail uit hoe hij zijn reconstructie heeft opgebouwd. Van Oostrom reconstrueert het leven van de ridder Jan van Brederode van zijn geboorte rond 1372 tot aan zijn dood in 1415, op het slagveld bij Azincourt, een van de dieptepunten van de Honderdjarige Oorlog.

De inhoud van het boek in het kort: Jan van Brederode werd rond 1371 geboren in een roemrijk Hollands geslacht. Hij was een van vier broers. Hij raakte in financiële problemen, bleef kinderloos, liet zijn huwelijk ontbinden en koos met zijn vrouw voor het kloosterleven. Toen er een erfenis gloorde, wilde hij intrede én huwelijksontbinding ongedaan maken, maar tevergeefs. Ten slotte eindigde hij zijn turbulente leven als huurling.

datum:
2 juli 2019.

tijd:
Dinsdag 13.30 – 14.45 uur (geen pauze).

plaats:
UU-Kromme Nieuwegracht 80, zaal 006, 3512 HM Utrecht.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Frits van Oostrom (2017) Nobel Streven: Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode. Prometheus.

Prijs: € 25

U kunt gratis een introducé meenemen die nog geen HOVO-cursus heeft gevolgd. Na uw aanmelding kunt u een mail sturen naar hovo@uu.nl met naam en e-mailadres van deze persoon, en de code van de lezing. Uw introducé ontvangt dan een bevestiging van deelname.

Aantal plaatsen: 140

Startdatum: 02-07-2019

Periode: Zomer

Locatie: Binnenstad Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: lezing

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag