Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Onbekend erfgoed – deel 1

Op cultuurrondreis door het multinationale Sovjetrijk

Dhr. drs. K. Onwijn

mens & maatschappij

1M8 330
Hogeschool Utrecht

De Sovjet-Unie bestond uit vijftien deelrepublieken met elk een eigen taal, cultuur en geschiedenis

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is het eerste deel van de vijfdelige leergang ‘Op culturele rondreis door het multinationale Sovjetrijk’ maar kan ook goed los worden gevolgd.

In 1991 viel de multinationale communistische Sovjet-Unie (1922-1991) onverwachts uiteen in vijftien onafhankelijke staten. Tot dan toe dacht iedereen in het Westen dat deze landen eigenlijk allemaal tot Rusland behoorden, maar al snel bleek dat ze beschikten over een geheel eigen taal, cultuur en geschiedenis. Ook tijdens de periode dat ze nog wel deel uitmaakten van de Sovjet-Unie gaven ze – ondanks de door de staat opgelegde culturele doctrine van het socialistisch realisme – vorm aan een eigen nationale interpretatie van de communistische cultuur. Uiteraard leidde dit zo nu en dan tot grote spanningen met de officiële, door Russen gedomineerde communistische autoriteiten. Toch slaagden de meeste landen erin hun eigen culturele identiteit te behouden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie vormde dit een belangrijke basis om hun nieuwe onafhankelijkheid vorm te geven.

In deze cursus krijgen we een overzicht van het voor ons vaak nog onbekende culturele erfgoed uit deze periode in deze veertien, niet-Russische Sovjetrepublieken, die onder te verdelen zijn in een Slavische/Latijnse regio, Baltische regio, Kaukasische regio en Centraal-Aziatische regio. Er zal vooral veel aandacht zijn voor architectuur, schilderkunst, literatuur, muziek, film en ook toerisme. Naast veel interessante literatuur en beeldmateriaal zullen we ook weer veel gebruikmaken van uniek filmmateriaal.

cursusdata:
8, 15, 22, 29 november; 6, 13 december 2018 (6).

tijd:
Donderdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Sportcentrum Olympos, Marius Buitingzaal, Uppsalalaan 3, 3584 CT De Uithof-Utrecht.

studiemateriaal:
Voor ieder college wordt een syllabus met artikelen digitaal toegestuurd

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 70

Startdatum: 08-11-2018

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus leergang

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag