Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Ongewenste vreemdelingen

Dhr. drs. K. Boele

natuurwetenschappen zomeracademie

1N0 217
Utrecht

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Course Reviews

Still no reviews

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Alles is overal maar de natuur selecteert’, dat leerden we vroeger. Een bijna arcadisch beeld van rondzwevende zaden die op gunstige plaatsen kiemden en uitgroeiden tot fleurige boeketten. Maar wat gebeurt er als wij, bewust of onbewust, ingrijpen in de natuur? De kranten staan bol van verhalen over horrorplanten uit Australië, vreemde vissen uit de Donau en tijgermuggen uit de tropen.

Feitelijk is de verspreiding van een dier- of plantensoort een optelsom van ecologie en historie. Waar een soort kan overleven en waar deze werkelijk voorkomt is maar één kant van het plaatje. Even belangrijk is de geschiedenis. In deze korte zomerserie wordt begonnen met de bouwstenen van biogeografische kennis. De natuurlijke optelsom van biogeografische processen is echter bruut verstoord door de mens. Planten en dieren werden bewust geïntroduceerd als voedselgewas of reisden ongemerkt mee tijdens onze grote trek rond de aardbol. Rivieren werden met elkaar verbonden om snellere vaarverbindingen mogelijk te maken. Knaag­dieren uit Azië brachten de pestbacillen naar Europa. En aquarium­liefhebbers kieperen overtollig groen maar in de sloot.

Dit programma is zo opgebouwd dat we beginnen met twee achter elkaar geplaatste colleges en de volgende dag tijdens een excursie verschillende exoten kunnen ontmoeten in het veld.

College 1: Inleiding: begrippen en biogeografie van soorten, introducties en verwildering;

College 2: Exoten in Nederland (excursie).

voorkennis:
Basiskennis flora en fauna zeker aan te bevelen.

cursusdata:
8, 9 juli 2020 (3).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 en 13.30 – 15.15 uur; donderdag 13.00 – 16.00 uur (excursie).

plaats:
Buys Ballotgebouw, zaal 161, Princetonplein 5, Utrecht Science Park. De locatie van de excursie, ergens in de provincie Utrecht, wordt bekend gemaakt tijdens het eerste college. Deze is afhankelijk van het weer maar ook van vondsten op dat moment. U gaat op eigen gelegenheid naar de excursieplaats.

Onze docenten

Prijs: € 120

Inclusief lunch op woensdag

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 08-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag