Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Ongewenste vreemdelingen ( met een fysieke excursie op 22 juli)

Exotische flora en fauna in Nederland

Drs. Kees Boele

natuurwetenschappen zomeracademie

1N0 212
Utrecht

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Course Reviews

Still no reviews

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Na uw aanmelding voor een cursus mag u een gratis lezing uitzoeken. Uw keuze kunt u per e-mail doorgeven aan hovo@uu.nl.
Ook kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs. U betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Ook deze tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl.

‘Alles is overal maar de natuur selecteert’, dat leerden we vroeger. Een bijna arcadisch beeld van rondzwevende zaden die op gunstige plaatsen kiemden en uitgroeiden tot fleurige boeketten. Maar wat gebeurt er als wij, bewust of onbewust, ingrijpen in de natuur? De kranten staan kranten bol van verhalen over horrorplanten uit Australië, vreemde vissen uit de Donau en tijgermuggen uit de tropen.

Feitelijk is de verspreiding van een dier- of plantensoort een optelsom van ecologie en historie. Waar een soort kan overleven en waar deze werkelijk voorkomt, is één kant van het plaatje. Even belangrijk is de geschiedenis. Deze korte zomerserie begint met de bouwstenen van biogeografische kennis. De natuurlijke optelsom van biogeografische processen is echter bruut verstoord door de mens. Planten werden bewust geïntroduceerd als voedselgewas of reisde, evenals dieren, ongemerkt mee tijdens onze grote trek rond de aardbol. Rivieren werden met elkaar verbonden om snellere vaarverbindingen mogelijk te maken. Knaagdieren uit Azië brachten de pestbacillen naar Europa. En aquariumliefhebbers kieperen overtollig groen maar in de sloot. Het slotcollege is een ‘veldwerkcollege’, waarbij  we exoten in het veld herkennen aan de hand van getoond fotomateriaal.

doel:
Het bieden van kennis over exotische soorten flora en fauna in Nederland en hun effecten op ecosystemen en mensen.

cursusdata:
8, 15, 22 juli 2020 (3).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

Onze docenten

Prijs: € 75

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 08-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag