- Het moderne stadshart van Singapore
- Iban Longhouse in Sarawak
- Traditionele bebouwing in Georgetown, Penang
Onderdeel van de nieuwe leergang ‘Zuidoost-Azië: turbulente ontwikkeling in de eerste helft van de 21ste eeuw’ zijn studiereizen naar verschillende delen van deze regio. Aanvankelijk was het de bedoeling de eerste reis aan te bieden in het vroege voorjaar van 2021. De COVID-19-uitbraak en -situatie in Azië en in ons eigen land (die overigens aanzienlijk slechter is dan in menig land in Zuidoost-Azië) en ingestelde reisbeperkingen hebben het plan doorkruist. Uitstel betekent echter niet afstel. De eerste reis staat nu gepland voor het vroege najaar van 2021 (september). Vanzelfsprekend is een voorwaarde voor doorgang normalisering van de situatie. Dat betekent hernieuwde openstelling van landen voor groepsreizen en de nodige garanties voor het veilig, zonder gezondheidsrisico’s en andere belemmeringen kunnen uitvoeren van de reis. Indien de situatie daartoe noopt zal deze reis verder worden uitgesteld, mogelijk naar voorjaar 2022.
Wat zal de eerste reis inhouden? De reis begint in Singapore, waarna we Sarawak op Borneo doorkruisen. We vliegen vervolgens naar West-Maleisië, waar de route begint in Georgetown (Penang, een van de hoogtepunten). We vervolgen met een bezoek aan Ipoh en enkele plaatsen daaromheen, de Cameron Highlands, Malakka, en eindigen in Kuala Lumpur. Singapore en Maleisië delen eenzelfde koloniaal verleden, dat nog zichtbaar is in de architectuur, ander erfgoed, kunst en (eet-) cultuur. Beide landen zijn postkoloniaal ‘geconstrueerde’ staten; uitvloeisels van o.m. multi-etniciteit, gevormd in de koloniale tijd. In Maleisië drukt dit nog een belangrijk stempel op het politieke en maatschappelijke bestel. Naast overeenkomsten tussen beide landen laten politieke structuur, maatschappelijk bestel, relatie tussen staat en burger en de moderniseringspaden fikse contrasten zien.
Inmiddels een moderne wereldstad, loopt Singapore in de regio voorop in stabiliteit, welvaart, kwaliteit van leven, duurzaamheid en innovatie. Maar de sterke staat die dit mogelijk maakt heeft ook keerzijdes, waaronder een beperking van keuzevrijheid voor burgers.
Hoewel economisch niet zonder succes leiden in Maleisië etnische politiek, politiek kapitalisme, gemankeerd beleid en exploitatie van hulpbronnen tot scheefgroei. Machtsuitoefening door de politieke elite en toenemende mondigheid van burgergroepen zorgen voor spanningen en bedreigen de stabiliteit.
Het reisprogramma biedt een rijk beeld van geschiedenis, veelzijdige cultuur, natuur, recente en actuele ontwikkeling(sproblematiek) van diverse delen van de twee landen. In de steden zien we naast cultuur-historische erfenissen van het verleden ook de uitingen van contrasterende modernisering. Op Sarawak maken we kennis met de culturen en bedreigde leefwijze van traditionele bevolkingsgroepen. We zien het tropisch regenwoud en hoe dit plaatsmaakt voor oliepalmplantages, een ontwikkeling die internationaal omstreden is. Deze vorm van landbouw zullen we ook veelvuldig zien op onze route door West-Maleisië.
Gezien de aanhoudende onzekerheden is boeking voor een reis nu nog niet aan de orde. Wel kunt u al uw belangstelling kenbaar maken bij de organisator. Zie ‘Praktische informatie’.