Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Op de bres voor de Verlichting

Dhr. drs. A.K. Jagersma

wijsbegeerte zomeracademie

3W0 219
Utrecht

Steven Pinker (Rose Lincoln/Harvard University)

Course Reviews

Still no reviews

Steven Pinker (Rose Lincoln/Harvard University)

Het tijdperk van de Verlichting (1650-1800) wordt beschouwd als de kraamkamer van moderne westerse waarden. Sinds het midden van de twintigste eeuw wordt een fel debat gevoerd over de vraag hoe de nalatenschap van de Verlichting dient te worden gewaardeerd. Heeft de Verlichting bovenal bijgedragen aan wetenschappelijke vooruitgang, welvaart, persoonlijke en politieke vrijheid en maatschappelijke rechtvaardigheid, of heeft het tijdperk van de rede juist individualisering, ontbinding van waardevolle traditionele collectieven, vervlakking, instrumentalisering en vervreemding in de hand gewerkt? Moeten we het vrije, redelijke denken als ultieme leidraad voor het menselijke (samen)leven verkiezen, of leidt de ver­absolutering van de rede tot kille, bureaucratische en zelfs totalitaire omgangsvormen en maatschappelijke ordeningen, waarin de menselijke uniciteit en waardigheid teloorgaan?

In deze cursus wordt het boek Enlightenment Now (2018) van de Canadese psycholoog en filosoof Steven Pinker besproken. Aan de hand van feiten en statistieken betoogt hij dat het redelijke, wetenschappelijke denken ons veel en ver heeft gebracht, en dat het zaak is het belang daarvan te beseffen en te verdedigen tegen de verlokkingen van irrationalisme, relativisme en ondergangsfantasieën. Door vast te houden aan de waarden en idealen van de Verlichting kunnen we alle moeilijkheden overwinnen en duurzame vrijheid en welvaart realiseren, aldus Pinker.

cursusdata:
6, 13, 20, 27 juli 2020 (4).

tijd:
Maandag 15.15 – 17.00 uur.

plaats:
Langeveldgebouw, zaal G225, Heidelberglaan 1, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
Zeer gewenst: Pinker, S. Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang. Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019.

Onze docenten

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 06-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag