Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Op ontdekkingstocht in ‘Grensland’

Dhr. drs. K. Onwijn

geschiedenis

1G9 305
Hogeschool Utrecht

(Copyright Karel Onwijn)

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is het vierde deel van de leergang ‘Op cultuurhistorische rondreis door het Wilde Oosten’ maar kan ook goed los gevolgd worden.

Oekraïne is veruit het grootste land van Europa, toch hebben niet veel Europeanen het bezocht. Zeker tot haar onafhankelijkheid in 1991 realiseerden maar weinigen van ons zich dat Oekraïne over een eigen taal, cultuur en geschiedenis beschikt die in vele opzichten sterk afwijkt van Rusland. Dit land ontkent overigens dit feit nog altijd en meent zelfs dat Oekraïne eigenlijk geen onafhankelijke staat zou moeten zijn – niet voor niets noemen Russen het traditioneel ‘Klein-Rusland’. Oekraïne – dat letterlijk ‘aan de grens’ betekent – stond inderdaad lange tijd onder de Russische invloedsfeer. Tegelijker­tijd heeft het eveneens lange perioden aan Europese invloeden blootgestaan dankzij de overheersing door onder meer de Litouwers, de Polen en de Habsburgers. Daarnaast woonde er tot de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse minderheid in Oekraïne en hebben de Oekraïners korte tijd een eigen onafhankelijke Kozakkenstaat gekend. Veel van de huidige politieke en culturele tradities vallen hierop terug te leiden. In deze cursus maken we uitgebreid kennis met de politieke en culturele geschiedenis van dit land. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen. We zullen daarbij dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de lokale Oekraïense literatuur, film en muziek. De cursus wordt afgesloten met een rondreis door dit land onder leiding van de docent.

cursusdata:
14, 21, 28 november; 5, 12, 19 december 2019 (6).

tijd:
Donderdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
UU-Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19-21, 3584 CE De Uithof-Utrecht; 14+21/11+5/12-zaal Blauw; 12+19/12-zaal Rood.
28/11-Sportcentrum Olympos, Marius Buitingzaal, Uppsalalaan 3, 3584 CT Utrecht.

studiemateriaal:
Vóór het eerste college wordt een syllabus met artikelen digitaal toegestuurd en tijdens het eerste college kan men een papieren syllabus aanschaffen

Onze docenten

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 70

Startdatum: 14-11-2019

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag