Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Op reis door het Romeinse Rijk

Een kennismaking met de belangrijkste provincies

Mw. dr. T.L. Heres

geschiedenis

3G9 110
Universiteit Utrecht

Romeinse soldaten op verovering. Detail van de Zuil van Marcus Aurelius in Rome (late 2de eeuw n.Chr.)

Course Reviews

Still no reviews

Onder de titel ‘Rome – van stad tot wereldrijk’ werd een vergelijkbare cursus in 2011 aangeboden. Deze cursus heeft nu deels een andere opzet en invulling.

De Romeinen veroverden tussen de tweede eeuw voor Chr. en de tweede eeuw na Chr. gaandeweg een groot deel van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In acht colleges volgen wij het spoor van die veroveringen en zien we ook wat de Romeinen er achterlieten: infrastructuur als wegen, steden, woonhuizen en watervoorziening, naast fraaie tempels, amfitheaters, monumentale theaters en erebogen.

We beginnen de tocht in Zuid-Italië, waaronder Sicilië, en Griekenland. Ondanks hun ontzag voor de Griekse cultuur belette dit de Romeinen niet om de nieuw veroverde gebieden grondig leeg te roven. Ook het huidige Turkije is vol sporen van de lange Romeinse aanwezigheid. In Noord-Afrika bouwden zij grote luxueuze villa’s met prachtige mozaïeken. In Spanje, Portugal en Frankrijk verliep de verovering moeizaam door het taaie verzet van de inheemse Keltische bevolking. In Germania en Brittannia kregen de Romeinse legioenen flinke nederlagen te verduren – denk aan de nederlaag van Varus, koningin Boudicea of de Bataafse Opstand. De Romeinen beseften hierdoor dat er grenzen aan de groei waren en het gevolg was dat Duitsland voor een groot deel buiten het Rijk bleef. De Rijn werd definitief de noordgrens van het Romeinse Rijk.

cursusdata:
5, 12, 19, 26 maart; 2, 9, 16, 23 april 2019 (8).

tijd:
Dinsdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Adam Smith Hall, Kriekenpitplein 21-22, 3584 EC De Uithof-Utrecht. Alle data: zaal 111.

studiemateriaal:
Voor aanvang van het eerste college wordt digitaal een syllabus toegestuurd.

Prijs: € 232

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 05-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag