Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Op weg naar Santiago de Compostela

De eeuwenoude Pelgrimsroute

Mw. dr. Y. de Groot

mens & maatschappij zomeracademie

4M9 217
Universiteit voor Humanistiek

Course Reviews

Still no reviews

Aan deze cursus is een studiereis gekoppeld. De cursus kan ook goed los gevolgd worden.

In de kathedraal van Santiago de Compostela bevinden zich volgens overlevering de stoffelijke resten van de apostel Jacobus de Meerdere. Daardoor werd deze stad in de middeleeuwen een van de belangrijkste bedevaartsoorden in de christelijke wereld, en ontstond er in heel Europa een netwerk van pelgrimswegen naar Santiago. Voor de stroom pelgrims moesten voorzieningen worden getroffen als bruggen, wegen, herbergen, hospitalen en vooral kerken, alle gebouwd en gedecoreerd in de toen gangbare romaanse stijl.

In het eerste college wordt aandacht besteed aan de historisch religieuze context van deze grote Jacobusverering. In de drie volgende colleges reist u vanaf de Frans-Spaanse grens langs de kunst­historische hoogtepunten via de belangrijkste pelgrims­route, de Camino Francés. Deze doorkruist Noord-Spanje vanaf de Pyreneeën tot in Galicië. En voert door uiteenlopende landschappen en steden.

U maakt kennis met belangrijke halteplaatsen in grote steden als Pamplona, Burgos en Léon. Maar ook met kleinere als Roncevalles, Puente la Reina, Estella en San Millan de Cogolla, en met praktisch in het landschap verborgen kunsthistorische pareltjes als de grafkerk in Eunate en het intieme kerkje van San Miguel de Escalada. U eindigt in de kathedraal van Santiago de Compostela, met de indrukwekkende 12-de eeuwse Portico de la Gloria.

cursusdata:
3, 10, 17, 24 juli 2019 (4).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
3, 10 juli: UU-Ruppertgebouw, zaal 114, Leuvenlaan 19-21, 3584 CE De Uithof-Utrecht; 17, 24 juli: Sjoerd Groenmangebouw, zaal C.0.28, Padualaan 14, 3584 CH De Uithof-Utrecht.

studiemateriaal:
Per college A4’tje met relevante informatie als hand-out.

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 03-07-2019

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag