Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Oude gebieden, nieuwe staten

14-daagse studiereis naar Albanië, Montenegro en Kosovo

Dhr. drs. M. Andela

cursus met studiereis

1S9 144
Universiteit Utrecht

Koman stuwmeer, Noord-Albanië

Course Reviews

Still no reviews

Op bezoek bij de lokale bevolking thuis
Straathandel in Albanië

Tijdens deze veertien­daagse studiereis bezoeken we drie kleine Balkanstaten. Zelfs de grootste, Albanië, is kleiner dan België. Het is een gebied waar het Oost-Romeinse (Byzantijnse) rijk 1000 jaar lang overleefde, toen in de rest van Europa het ‘herfsttij der middeleeuwen’ heerste. In de 14e en 15e eeuw kwamen de Osmanen. Vooral de Albanese bevolking (Albanië en Kosovo) wist carrière te maken en hoge posten te bemachtigen binnen het Turkse bestuursapparaat. Ze werden admiraal, grootvizier of gouverneur.

Het gebied kent vier verschillende geloofsrichtingen (islam, katholicisme, orthodoxie en soefisme) maar geen van deze stromingen liet zich ooit de wet voorschrijven door een paus, patriarch of sjeik vanuit het buitenland.

In de twintigste eeuw kwamen onafhankelijkheid en democratie, zij het van korte duur. De golf van fascisme en later communisme spoelde ook over deze landen. Waar Kosovo en Montenegro opgingen in Joegoslavië, koos Albanië voor een geheel eigen koers. Los van de rest van Europa, de wereld en wellicht, de werkelijkheid. Dictator Hoxha liet 800.000 bunkers bouwen om het land te beschermen. Resten uit al deze historische periodes zijn nog overal te bewonderen. Daarbij is het nog onontdekt terrein door het grote toerisme. Deze cursus nodigt u uit om mee te komen naar deze landen van cultuur, natuur en zeker ook een heerlijke keuken.

reisdata:
Donderdag 2 tot en met woensdag 15 mei 2019 en donderdag 16 tot en met woensdag 29 mei 2019.

deelnemers:
Minimaal 10, maximaal 14 deelnemers.

literatuur:
Marc Mazower, The Balkans.

inleidende cursus: 
De geschiedenis van religie en ideologie.

reissom:
Op basis 2 persoonskamer, € 2375,-. 1 persoonskamer, eenmalige toeslag € 200,-. Inclusief vlucht, uitstekende hotels met ontbijt, diners, entrees, bus met chauffeur voortdurend ter beschikking. Begeleiding door dhr. drs. M. Andela en een Albanese gids. Zelf betalen: lunch, souvenirs, privéuitgaven.

Informatie en aanmelding:
Belangstellenden kunnen informatie opvragen of zich aanmelden via mail max@maxandela.nl of telefonisch via 06-16324023.

Prijs: € 2375

De prijs is op basis van 2 persoonskamer. 1 persoonskamer, eenmalige toeslag € 200,-. Inclusief vlucht, uitstekende hotels met ontbijt, diners, entrees, bus met chauffeur voortdurend ter beschikking.

Aantal plaatsen: 14

Startdatum: 02-05-2019

Periode: Voorjaar

Soort: cursus studiereis

Ik heb een vraag