Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Spektakel, revolutie en rede, deel 1

Italiaanse en Spaanse Barok, Vlaamse schilderkunst en Hollandse genreschilderkunst (1600-1700)

Dr. Kathleen van Nieuwenhuisen

kunst & cultuur

3K0 311
Utrecht

Barok drama: De roof van Proserpina (detail), Gianlorenzo Bernini, 1621-22.

Course Reviews

Still no reviews

Barok drama: De roof van Proserpina (detail), Gianlorenzo Bernini, 1621-22.

Deze cursus is het zesde deel van de achtdelige leergang ‘Kunst- en cultuurgeschiedenis’ maar kan ook goed los gevolgd worden. De cursus is gedeeltelijk een herhaling van die uit het najaar van 2016.

Deze cursus is opgesplitst in deel 1 (sept-okt) en deel 2 (nov-dec). U dient zich voor beide delen apart in te schrijven maar kunnen ook los gevolgd worden.

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus (alleen uit hetzelfde seizoen) kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

Tussen 1600 en 1800 beleeft West-Europa roerige tijden. En dat heeft zijn weerslag op de kunst.
(Godsdienst)oorlogen teisteren het continent, machtsverhoudingen kantelen, Europa wordt opnieuw ingedeeld, de wereldhandel bloeit en steeds meer nieuwe rijken kopen kunst en jagen de kunsthandel aan.
Bernini transformeert in opdracht van pausen en kardinalen met ongekende luister en spektakel het barokke Rome van de contrareformatie, terwijl tegenpool Caravaggio met zijn realistische, soms ronduit volkse heiligen, de belevingswereld van de gelovigen binnendringt. In Spanje schildert Velázquez voor Filips IV met energieke zwier het ene na het andere portret van de koninklijke familie. Maar ook Zurbarán overtuigt het hof met zijn verstilde ascetische schilderijen die ondersteuning bieden bij het persoonlijk gebed. Ondertussen proberen kunstenaars in het protestante Noorden zonder kerkelijke en koninklijke opdrachtgevers te overleven. Enkelen lukt het uit te blinken in nieuwe genres. Van Ruisdael, Rembrandt, Hals en Vermeer zetten indrukwekkende prestaties neer in hun landschappen, portretten en stillevens. De katholieke Rubens vormt in Antwerpen een apart verhaal. Vanuit zijn Italiaanse stadspaleis aan de Schelde, gooit hij steeds internationaler opererend, hoge ogen met zijn uitbundige vleesgeworden naakten.

Deel 1 van deze cursus gaat over de energieke manier waarop kunstenaars en opdrachtgevers in de zeventiende eeuw vorm geven aan de turbulentie van deze fascinerende periode. Deel 2 behandelt de achttiende eeuw.

cursusdata:
25 september, 2, 9, (niet 16,) 23, 30 oktober 2020 (5).
(Deel 2: 20, 27 november, 4, 11, 18 december 2020 (5), begin september komt deze cursus op de site).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur. (Deel 2: vrijdag 10.00 – 11.45 uur).

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Zeer gewenst: Gombrich, E. H. (1995/2007). The Story of Art (16de editie). London: Phaidon. Nederlandse vertaling: Eeuwige schoonheid. Hoofdstukken 19 t/m 23.
De docent verstrekt tijdens de cursus Engelstalige online artikelen ter verdieping van de stof en de afbeeldingen van de hoorcolleges in pdf-bestand.

voorkennis geadviseerd?
Passieve kennis van het Engels wordt aanbevolen wanneer u de online artikelen ook wilt lezen.

Prijs: € 125

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 25-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag