Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Taal leert je wie je (niet) bent…

Mw. drs. F. Dekkers

kunst & cultuur

2K0 118
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Franz Hazelzet, The storyteller, 2010 (inkt op papier)

Course Reviews

Still no reviews

Franz Hazelzet, The storyteller, 2010 (inkt op papier)

Deze cursus is een vervolg op die van het najaar 2019 maar kan ook goed los gevolgd worden.

Taal is belangrijk voor schrijvers. Soms is taal een strijdwapen, soms een middel voor bewust­wording: van zichzelf, hun afkomst of visie op anderen. Onlangs verscheen in Zuid-Afrika het eerste kinderboek dat over de eigen culturele geschiedenis gaat.

Schrijvers (en kunstenaars) zetten hun taal en hun verbeelding in om ons als lezer mee te nemen in hun verhaal en te bevragen op onze beeldvorming. Ze laten zien hoe taalclichés al eeuwen onze visie bepalen en breken zo Eurocentrische vooroordelen open.

De Malinee schrijver Amadou Hampâté Bâ brengt een oeroude wereld vol traditie dichterbij (De commandant). De Keniase schrijver Binyavanga Wainaina beschreef in een ironisch essay met welke stereotypen je over Afrika ‘hoort’ te schrijven. In De gifhouten bijbel staat een Amerikaanse zendeling centraal die in Belgisch Congo de inwoners wil gaan bekeren.

Antjie Krog onderzoekt als blanke in haar romans en gedichten haar Zuid-Afrikaanse identiteit. In haar Tedtalk laat Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria, VS) het gevaar zien van een enkelvoudig verhaal (vanuit blank perspectief). De geheimen van Kaïdara omsluiten deze cursus.

De wijze waarop deze schrijvers taal gebruiken geeft ons al lezend handvatten om te leven in een wereld die voorgoed een al dan niet ge(s)laagde meltingpot zal zijn. Via zulke boeken kunnen we misschien iets beter de stand van onze wereld begrijpen en waarderen.

cursusdata:
12, 19, (niet 26) februari; 4, 11, 18 maart 2020 (5).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Hogeschool Utrecht-Amersfoort, 12 februari, 11, 18 maart, zaal C3.43, 19 februari, zaal C3.45, 4 maart, zaal C4.58, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort.

studiemateriaal:
Tijdens de cursus zal tekst- en beeldmateriaal uitgereikt worden.

Onze docenten

Prijs: € 160

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 12-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag