Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Theodor W. Adorno

Maatschappijkritiek en de rol van kunst

Trixie Hölsgens MA

wijsbegeerte zomeracademie

3W0 214
Utrecht

© Trixie Hölsgens - Adorno als street art in Frankfurt am Main (Universiteit, Campus Bockenheim)

Course Reviews

Still no reviews

Na uw aanmelding voor een cursus mag u een gratis lezing uitzoeken. Uw keuze kunt u per e-mail doorgeven aan hovo@uu.nl.
Ook kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs. U betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Ook deze tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl.

Theodor W. Adorno (1903 - 1969) was de bekendste vertegenwoordiger van de Frankfurter Schule, een filosofische stroming met als methode de Kritische Theorie. Doel was de werkelijkheid niet alleen te verklaren, maar ook te veranderen. De Frankfurter Schule had kritiek op het kapitalisme, maar ook op het nationalisme en (latent) fascisme. In 1943 verscheen een van de bekendste werken van de Frankfurter Schule, van Adorno en Max Horkheimer: Die Dialektik der Aufklärung.

Adorno’s boeken en essays geven stuk voor stuk een scherpe kritiek op de twintigste eeuw, maar tonen tegelijkertijd een grote liefde en een ongebreideld enthousiasme voor de kunsten.

Ter inleiding bespreken we de biografie van Adorno, die vanwege zijn Joodse achtergrond ook ruime tijd in de Verenigde Staten heeft geleefd. Vervolgens worden de belangrijkste werken en enkele toonaangevende essays besproken, met name zijn essays over schrijvers zoals Beckett en Kafka.

Tot slot zullen we de onlangs in boekvorm verschenen lezing van Adorno uit 1967 over rechts-radicalisme behandelen, dat vanwege de verrassende actualiteit veel aandacht heeft gekregen in de media.

Meer hierover vindt u hier.

cursusdata:
7, 10, 14, 17 juli 2020 (4).

tijd:
Dinsdag en vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Citaten worden getoond in de PowerPoint. Cursisten ontvangen deze presentatie per e-mail.

Prijs: € 100

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 07-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag