Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Vossenjacht

Mw. drs. H. van der Weide

kunst & cultuur

2K9 313
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Course Reviews

Still no reviews

De hedendaagse literatuur­wetenschap gaat uit van het idee dat alle teksten in wezen beïnvloed zijn door eerdere teksten. In dit intertekstualiteitsdenken wordt de literaire tekst beschouwd als ingeschreven in een traditie. Daarmee wordt ontkend dat een tekst op zichzelf staat en dat alleen aan de autonome en unieke tekst zelf betekenis kan worden ontleend (structuralisme). Waar in het structuralisme het verhaalonderzoek zich richt op de relatie van elementen binnen een tekst, gaat het begrip intertekstualiteit ervan uit dat een individuele tekst steeds in relatie staat tot andere teksten. Ook kan het zijn dat een tekst verwijst naar verschillende culturele codes, zoals muziek, politiek, wetenschap of beeldende kunst.

Het is duidelijk dat het aantal mogelijke verwijzingen onmetelijk is en dat het onmogelijk is om alle mogelijke interteksten uit een tekst te decoderen. Bekende voorbeelden zijn allerlei verwijzingen naar de bijbel, en naar de metamorfosen van Ovidius.

In deze cursus is gekozen voor de speelse leidraad van een motief dat al in oude teksten voorkwam en dat tot op de dag van vandaag blijft opduiken: de vos. Zo stelt het begrip intertekstualiteit ons in staat te ontdekken hoe zowel de wereld om ons heen als wijzelf verbanden weven.

cursusdata:
8, 15, 22, 29 november; 6, 13 december 2019 (6).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Hogeschool Utrecht-Amersfoort, De Nieuwe Poort 21, Amersfoort; 8/11-zaal C2.59, 15, 22, 29/11, 13/12, zaal C4.49. 6/12, zaal C4.58

studiemateriaal:
Aanbevolen: David Garnett, Vrouw of vos; Aminatta Forna, De paradox van geluk. Tevens zal er een syllabus beschikbaar gesteld worden.

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 08-11-2019

Periode: Najaar

Locatie: Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag