Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Vrouwen, kastelen en buitenplaatsen in Nederland

Dhr. dr. F. Vogelzang

geschiedenis zomeracademie

1G0 206
Utrecht

Marie Cornelie van Wassenaar, de vrouwe van Twickel. (foto uit de Collectie Twickel)

Course Reviews

Still no reviews

Marie Cornelie van Wassenaar, de vrouwe van Twickel. (foto uit de Collectie Twickel)

Na uw aanmelding voor een cursus mag u een gratis lezing uitzoeken. Uw keuze kunt u per e-mail doorgeven aan hovo@uu.nl.
Ook kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs. U betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Ook deze tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl.

Waar jongetjes bij kasteelbezoek worden uitgerust met lans en schild, moeten de meisjes het traditioneel vaak doen met roze prinsessenjurkjes. In hoeverre klopt dat clichébeeld van de passieve rouw met de historische werkelijkheid? Zat ze smachtend opgesloten in een toren, te wachten op de prins op het witte paard, of speelde ze een veel actievere rol? Zijn de verslagen over belegeringen waarin vrouwen actief meevechten literaire verzinsels of gebaseerd op werkelijkheid? Op welke wijze werden vrouwen in de middeleeuwen in de literatuur eigenlijk gepresenteerd?

Is er een relatie tussen de figuurlijke ruimte die vrouwen kregen en namen, en hun fysieke speel- en woonruimte? Hoe zat dat precies met aparte mannen- en vrouwenappartementen? Bewoonden ze hun eigen buitenplaatsen en kastelen? Welke rol speelden de rijke burgervrouwen en de adellijke dames na de Reformatie, tijdens de Verlichting, industriële revolutie en negentiende-eeuwse emancipatiebewegingen?  Hoe vertaalde zich dat ten opzichte van hun plek in kasteel, paleis en buitenplaats? Aan de hand van de levens van vrouwen uit verschillende perioden, zoals Berthe van IJsselstein, Jacoba van Beieren, Margaretha Turnor, Belle van Zuylen, Marie van Ittersum, Marie Cornelie van Wassenaar Obdam (van Buitenplaats Twickel) en diverse anderen gaan we op zoek naar de ruimte(n) die ze kregen en innamen in het leven op kasteel en buitenplaats in Nederland, van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw.

cursusdata:
4, 11, 18, 25 juni 2020 (4).

tijd:
Donderdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

Onze docenten

Prijs: € 100

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 04-06-2020

Periode: Zomer

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag