Bijeenkomst 1
De oprichting (1859) en de geschiedenis van het Rotterdamsch Leeskabinet; een particulier initiatief van Rotterdamse notabelen en ondernemers. Hoe past hun initiatief in de negentiende-eeuwse ideeën over vorming en ontwikkeling van de burgers en hoe verhoudt het zich tot het ontstaan van openbare bibliotheken?
In het tweede deel worden bijzondere boeken uit de collectie getoond en toegelicht.
Bijeenkomst 2
De bibliotheek van de familie van Rijckevorsel werd in 1940 onderdeel van de collectie van het Rotterdamsch Leeskabinet. De bibliotheek van ruim 3.000 titels is een zeldzaam voorbeeld van een bewaard gebleven (Rotterdamse) particuliere bibliotheek. Inhoudelijk is het een spiegel van de werkzaamheden, maatschappelijke bemoeienissen en interesses van drie generaties Van Rijckevorsel: Abraham, Huibert en Elie. In dit cursusdeel gaat de focus vooral naar de boeken die door Huibert zijn verzameld; hij vergaarde in het midden van de negentiende eeuw fortuin met zijn (koloniale) handel op Nederlandsch-Indië, Japan, West-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Hoe bepaalt de koloniale context waarin hij opereerde onze omgang met de boeken?
In het twee deel worden kenmerkende boeken uit Huiberts bezit getoond en toegelicht.
Bijeenkomst 3
Huiberts zoon Elie van Rijckevorsel zette de verzamelwoede van zijn vader voort. Elie werd echter geen ondernemer, maar natuurwetenschapper. Hij reisde onder meer naar Nederlands-Indië, Zuid-Amerika en door Europa om aardmagnetische opmetingen te doen. Behalve boeken verzamelde hij etnografica (nu in het Wereldmuseum) en kunstnijverheid (nu in Museum Boijmans). Als bibliofiel had hij een goed oog voor ‘mooie’ boeken.
In het twee deel worden kenmerkende boeken uit Elie’s bezit getoond en toegelicht.