Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

William Shakespeare’s Hamlet

Een gedetailleerde behandeling van toneelgeschiedenis en tekst

Prof.dr. Peter de Voogd

kunst & cultuur

3K0 309
Utrecht

Titelpagina van de eerste uitgave van Hamlet, de First Quarto (1603)

Course Reviews

Still no reviews

Titelpagina van de eerste uitgave van Hamlet, de First Quarto (1603)

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark is zonder twijfel een van de bekendste literaire werken uit de wereldliteratuur, en waarschijnlijk het enige toneelstuk waarvan iedereen tenminste één citaat kent (‘To be or not to be, that is the question’, ‘That one may smile, and smile, and be a villain’, ‘Brevity is the soul of wit’) zonder het stuk ooit zelf gelezen of gezien te hebben.

Eerst kijken we naar de complexe geschiedenis van de tekst; van manuscript tot drie behoorlijk verschillende teksten, waaruit iedere moderne opvoering keuzes moet maken om de lengte van de opvoering acceptabel te houden. Daardoor komt ook de Elizabethaanse toneelpraktijk aan bod, en de specifieke omstandigheden waaronder Shakespeare zijn toneelstukken schreef, zoals de toneelopbouw en de mogelijkheden van acteurs, die in grote mate de inhoud van zijn toneelwerken bepaalden. Vervolgens lezen we de vijf bedrijven van Hamlet door middel van ‘close reading’ deels hardop in rollen, waarbij we in detail kunnen ingaan op de plotontwikkeling en de karakteropbouw. De toneelpraktijk na Shakespeare zal en passant aan de orde komen, en we behandelen latere bewerkingen van Hamlet (zoals een achttiende-eeuwse versie met een goede afloop, en diverse verfilmingen).

cursusdata:
7, 14, 21, 28 september; 5, 12, 19, 26 oktober (8).

tijd:
Maandag 13.00 – 14.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Aanbevolen: William Shakespeare: Hamlet, Prince of Denmark, edited by Philip Edwards (The New Cambridge Shakespeare edition), Cambridge University Press.

voorkennis:
Goede passieve kennis van het Engels.

Prijs: € 200

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 07-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag