line
ZOEK CURSUS OP:


line
line
Van Slotgracht naar Grand Canal

De geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in Nederland

Cursuscode: 1G7208
Hogeschool Utrecht

Sprookjesachtig en symbool van de middeleeuwen: stoere kastelen met dikke muren en zware torens. Bewoond door ridders en jonkvrouwen. In hoeverre klopt dit beeld met de werkelijkheid? Welke functies vervulden kastelen en hoe was het om er te wonen en te werken? Hoeveel kastelen waren er in Nederland en waar stonden ze?

Na de zestiende eeuw werden kastelen veelal opgenomen in een park of tuin. Het hoofdgebouw werd gemoderniseerd en ingericht als luxe verblijf. De rijk geworden burgerij bleef niet achter en ging eigen buitenplaatsen aanleggen, al dan niet geļnspireerd op de buitens van de stadhouders. Tuin en park werden kunstzinnig ontworpen en beplant met exotische gewassen. Downton Abbey in Nederland of werkte het in ons land heel anders? Wie waren de bewoners van de kastelen en buitenplaatsen en wat waren hun motieven? Waarom werden ze aangelegd en waarom op die locatie? Hoe werden deze huizen ingericht, hoe werden ze gebruikt? Hoe zat het met het personeel, dat zo'n enorm huis draaiende hield?

Al deze en andere vragen, vormen de basis voor drie middagen onderdompeling in de wereld van kasteel en buitenplaats.

Onderdeel van de cursus is een excursie naar Huis Amerongen, begonnen als kasteel, later als buitenplaats verbouwd en nu ingericht als museum.
 
Cursusgeld is exclusief € 12,- toegang museum Amerongen. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis.

tijd: dinsdag 13:00-15:00 uur
periode:4 juli t/m 25 juli 2017 - 4 colleges
plaats:UU-Ruppertgebouw, collegezaal Paars, Leuvenlaan 19-21, Utrecht
docent:Dr. F. Vogelzang
Dr. F. Vogelzang

Dhr. dr. F. Vogelzang is wetenschappelijk medewerker NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats
Sluiten
materiaal: Het eerste college zal er een reader worden uitgedeeld. De prijs zal in de welkomstbrief bekend worden gemaakt.
prijs: € 116,00
code: 1G7208   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOVO Utrecht stelt deze informatie met de grootste zorg samen. Desondanks kunnen er wijzigingen in het aanbod noodzakelijk zijn. U kunt aan de informatie op de site dan ook geen rechten ontlenen. Wij vragen u begrip hiervoor te hebben.

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail:    

Huis Amerongen
Huis Amerongen