Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses
In deze grafiek zien we zowel observaties als klimaatmodelberekeningen naast elkaar. Met modelstudies is het effect van natuurlijke variabiliteit en de invloed van de mens te zien.

Klimaatverandering en klimaatmodellen; hoeveel weten we? 

Bestudering van klimaatverandering; wereldwijd assessment vanuit IPCC.

Gratis online lezing

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een organisatie van de Verenigde Naties en maakt wetenschappelijke kennis over het klimaatsysteem en klimaatverandering toegankelijk voor beleidsmakers en overheden. Het panel bestaat wereldwijd uit honderden experts van onder andere universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en milieuorganisaties. Ook het KNMI levert een belangrijke bedrage aan dit panel van de VN. In deze lezing behandelen we, vanuit de zienswijze van het IPCC, de nieuwste inzichten in klimaatverandering. Samen kijken we naar de invloed van de mens, maar ook naar de natuurlijke variabiliteit in de atmosfeer. Wat is de rol van de zon, in hoeverre zijn vulkaanuitbarstingen bepalend en hoe goed zijn we in staat om de interactie tussen oceaan en atmosfeer te beschrijven? We doen dit aan de hand van observaties en klimaatmodellen. Hoe zien deze modellen eruit, wat zijn de tekortkomingen, wat kun je er wel mee en wat niet? We ontleden een wiskundig numeriek klimaatmodel en kijken welke wetten van de atmosfeer door middel van wiskunde en programmeertaal in het model komt te staan. We kijken tot slot ook naar sceptische geluiden en het belang van dwarskijkers in het hedendaagse klimaatonderzoek.

Aanmelden

We willen u verzoeken om u op korte termijn via onderstaand formulier aan te melden, zodat wij u de informatie kunnen sturen over het volgen van deze online lezing.

Wannneer u ingelogd bent, ziet u uw gegevens al ingevuld in het formulier staan. Maar u kunt ze ook zelf invullen zonder in te loggen.

Mocht het tijdstip van de live lezing u niet uitkomen, dan is er de mogelijkheid om het op een later tijdstip terug te kijken. Het is wel van belang dat u zich opgeeft via onderstaand formulier, ongeacht of u ‘live’ meekijkt of niet.

  • Ik wil me aanmelden voor de gratis online lezing Klimaatverandering en klimaatmodellen; hoeveel weten we? van HOVO Utrecht op 29 mei 2020 van 11.00 - 12.00 uur.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze gratis online lezing is speciaal voor deze uitzonderlijke  Corona-omstandigheden ontwikkeld en u kunt deze ‘live’ vanuit uw huis bijwonen bij voorkeur via uw computer, maar tablet of smartphone kan ook. De online lezing vindt plaats op vrijdag 29 mei 2020, van 11 tot 12 uur en biedt net als bij een fysieke lezing de mogelijkheid vragen te stellen.

Drs. Rob Groenland studeerde meteorologie en fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht en is werkzaam bij het KNMI als vakdocent, meteoroloog en klimaatadviseur.