HOVO Kerstbijeenkomst 2024
Donderdag 19 december | 18:00 uur | Academiegebouw
Met 2025 voor de deur is het aftellen tot het nieuw jaar begonnen. Traditiegetrouw organiseert HOVO Utrecht in december een feestelijke kerstbijeenkomst. Een avond in een nieuw kerstjasje, met onder meer lekker eten, het Utrechts Studenten Koor en Orkest en uiteraard met de bekende kerstlezing en gezellige ontmoetingen. U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst op donderdag 19 december vanaf 18:00 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
De kerstbijeenkomst 2024 staat in het teken van de fonkelende sterren die we in deze tijd van het jaar op allerlei plekken zien terugkomen. Ontdek tijdens de kerstrede van prof. dr. Harm Bart dat sterren niet alleen belangrijk zijn gedurende de feestdagen, maar ook een grote rol hebben gespeeld in de opkomst van de wetenschap. Een verhaal waarin u wordt meegenomen op een reis die via de oude Grieken voert naar de hedendaagse van high tech doortrokken cultuur.
Na afloop van de kerstrede serveren we een feestelijke kerstmaaltijd en kunnen we genieten van de muziek en zangkunsten van het Utrechts Studenten Koor en Orkest. En natuurlijk is er de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, een wens uit te brengen en alvast in de kerstsferen te komen.
Het programma
- 18:00 – 18:30 uur: Inloop Academiegebouw
- 18.30 – 18.35 uur: Welkomstwoord drs. Robert Kerst
- 18.35 – 19.20 uur: Kerstrede Sterren: de eerste gave der goden – prof. dr. Harm Bart
- 19:20 – 20:00 uur: Kerstmaaltijd
- 20:00 – 20:15 uur: Afsluitend dankwoord en een muzikaal optreden
- 20:15 – 21:15 uur: Borrel
Praktische informatie
Datum: donderdag 19 december 2024
Tijd: 18.00 – 21.15 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Kosten: €35,-
De kerstrede
Sterren: de eerste gave der goden – prof. dr. Harm Bart
In de decembermaand zien we sterren in allerlei vormen terugkomen. Als versiering in de kerstboom of in de ramen, in de vorm van koekjes en chocolaatjes en uiteraard in het kerstverhaal waar de drie wijzen uit het oosten een ster volgden die hen de weg wees naar Jezus. Sterren zijn niet alleen belangrijk tijdens de feestdagen, maar zijn door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest voor velen. Tijdens de kerstrede neemt prof. dr. Harm Bart ons mee in ‘De eerste gave der goden’. Neem bijvoorbeeld Aeschylus (ca. 500 v.Chr.). Hij was de eerste van de drie grote Griekse tragediedichters en besefte al snel dat de bestudering van hemelverschijnselen van wezenlijk belang is voor de ontwikkeling van de menselijke cultuur.
Maar sterren speelden niet alleen een belangrijke rol in de Griekse Oudheid, ook in de meer hedendaagse ontwikkelingen van de natuurwetenschap waren deze bijzondere verschijnselen bepalend. In het bijzonder heeft de sterrenhemel een hoofdrol gespeeld in het baanbrekende denken van de grondleggers van de moderne natuurwetenschap, waaronder Isaac Newton (ca. 1700). Hij en andere groten uit de exacte wetenschappen hebben de weg geëffend naar de huidige – van ‘high tech’ doortrokken – cultuur. Een cultuur die qua beheersing van de natuur uniek is in de historie van de mensheid.