Vrijwilliger Joop Ross in het zonnetje gezet

Robert Kerst overhandigt de bloemen aan Joop Ross

Achter de schermen wordt het werk van HOVO Utrecht ondersteund door veel nauw betrokken vrijwilligers. Een van deze vrijwilligers is Joop Ross, die al 15 jaar een belangrijke rol speelt rondom de website, nieuwsbrief en fotografie. Als dank voor zijn geweldige werk en inzet werd hij in het zonnetje gezet met bloemen en een flesje wijn. Lees ook het portret van deze bevlogen vrijwilliger.

Joop heeft een loopbaan achter de rug die te veelzijdig is om helemaal op te noemen. Zo werkte hij op een scheepswerf, als jeugdwelzijnswerker bij clubhuizen en na zijn hbo-opleiding Sociaal Cultureel werk als jeugdadviseur. Uiteindelijk ging hij met veel succes aan de slag in het gecoördineerd bejaardenwerk, waar hij onder andere de begeleiding verzorgde van alle activiteiten op het terrein van educatie en sociaal cultureel werk en samenwerkte met meer dan 200 vrijwilligers. In 2003 ging Joop op 60-jarige leeftijd met de VUT.

Hoe ben je ooit als vrijwilliger bij HOVO Utrecht terecht gekomen?
“In mijn baan voor het Gecoördineerd Bejaardenwerk in Culemborg kwam ik in contact met HOVO Utrecht en ik vond dat ik in mijn VUT periode maar eens moest gaan studeren. Ik volgde als eerste een cursus Grafische vormgeving met de computer. Die cursus liep fout door de organisatie en de wijze van publiceren. Ik kwam in contact met de toenmalige coördinator van die cursus en die heeft mij voorgesteld aan de Vrienden van HOVO Utrecht om te kijken of ik via die weg iets voor HOVO Utrecht kon doen.”

Wat was de eerste klus die je hebt opgepakt?
“De vormgeving van het HOVO-bulletin, wat later een samenwerkingsverband tussen de Stichting Vrienden van HOVO en HOVO Utrecht bleek te zijn. Later werd dat HOVO Magazine, waarvan er 20 werden gemaakt met een uitstekende redactie. Het evolueerde van een offsetblaadje tot een full colour magazine. Ik had daar de ballen verstand niet van. Het was dus niet alleen het maken maar vooral ook het leren; drukwerkbegeleiding, kleurenbeheer, opmaaktechniek in InDesign, wat veel tijd kostte! Daar kwam fotowerk bij en diverse vormgevingskarweitjes. Daarnaast ging ik leiding geven aan de werkgroep ‘Achter de Schermen’ van HOVO Utrecht. In dat succesvolle programma werd achter de schermen gekeken bij bedrijven en instellingen en musea middels excursies, waarvan ik de meeste voor mijn rekening heb genomen qua organisatie, begeleiding en PR.”

Op welke ervaring als vrijwilliger kijk je met het meeste plezier terug?
“Dat waren toch wel de jaren van het magazine en het leiding geven aan de redactie. Die was van een uitstekend niveau, met een prachtige schrijver als Gert Rauws, een prima interviewer en (eigen) corrector Ineke Oomen, Marijke Peyser, Joeb Mulder als gastfotograaf. En talloze gastschrijvers.
Een verder het Achter de Schermen project, zwaar en intensief, maar ik kon er lekker organiseren. Veel gezien en heel veel interessante mensen ontmoet!”

Heb je er nooit aan gedacht om er mee te stoppen en van je pensioen te gaan genieten?
“Ja hoor, die aanvechting stak en steekt geregeld de kop op, zeker op momenten als het even niet zo lekker loopt. Maar dat kan natuurlijk niet zo simpel! Ik merk wel dat mijn uitdaging en power wat afnemen, gelukkig is de bovenkamer nog goed. Het moment van stoppen, is onontkoombaar, de vraag is alleen wanneer…