Cursussen, nieuws en activiteiten ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
CONTACT MET HOVO UTRECHT
twitter-white facebook linkedin-dark
ONLINE VERSIE
 
 
NIEUWSBRIEF HOVO_logo
 
 
Beste lezer,

Alstublieft, weer een nieuwsbrief van HOVO Utrecht! Van veel onderwerpen staat in de nieuwsbrief alleen een introductie. U kunt doorklikken op ‘Lees meer’ om verder te lezen. Verder zijn er ook weer verwijzingen naar allerlei websites en natuurlijk naar de website van HOVO Utrecht zelf.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor personen uit uw eigen netwerk?
Stuurt u dit bericht dan gerust door.

In dit nummer:
Zomergids 2019
HOVO Kennisweek
Open dag HOVO Utrecht
Cursussen uitgelicht
Geef een kenniscadeaubon
Vrienden van HOVO Utrecht
Praktische Zaken cursisten
Rembrandtjaar 2019
 
 
 
 
cursusgids-zomer2019
Cursusgids Zomer 2019

De cursusgids Zomer 2019: met een vernieuwend programma!

Als u deze nieuwsbrief leest,  is de zomergids 2019 al bij u in de bus gevallen (mits u zich daarvoor heeft aangemeld) of hebt u wellicht gezien dat het nieuwe zomerprogramma op onze website staat (www.hovoutrecht.nl).

Dan hebt u ook gezien dat er in het kader van de zomeracademie in de maand juli weer een prachtig programma is samengesteld. De zomeracademie kan inmiddels bogen op een lange traditie. Kenmerken: korte lezingen, korte cursussen, interessante excursies en vooral ook kennismaking met het voorjaars- en najaarsprogramma van HOVO Utrecht.

Dat laatste wordt dit jaar extra benadrukt in de HOVO Kennisweek (zie verder in deze nieuwsbrief).

Dat kennismaken komt ook tot uitdrukking in de open dag 2019. Nieuw is dat de open dag deze keer midden in de julimaand van de zomeracademie valt. U kunt er alvast kennismaken met wat HOVO Utrecht door het jaar heen te bieden heeft (zie verder in deze nieuwsbrief).

 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
kennisweek
Nieuw: de HOVO Kennisweek!

De Zomeracademie gaat dit jaar van start met de HOVO Kennisweek. Tijdens deze week bieden we u de keuze uit een breed palet aan korte bijeenkomsten.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Open dag HOVO Utrecht
een proeverij van elke catagorie

Tijdens de zomeracademie verzorgt HOVO Utrecht, in samenwerking met stichting Vrienden van HOVO Utrecht, een open dag op donderdag 11 juli. De dag biedt een voorproef van het seizoen 2019-2020.
De dag wordt geopend met een lezing van mevr. prof. dr. D.T.D. de Ridder, hoogleraar Psychologie Universiteit Utrecht. Klik hier.

LEES MEER
013opendag-2018-2
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Cursussen uitgelicht
 
 
1C9.2.Bot. tuinen.afb
Wetenschappelijk onderzoek in het tropisch regenwoud

Een uniek kijkje in deze wondere wereld.

Het tropisch regenwoud is fascinerend, maar het zal geen verrassing voor u zijn dat het wereldwijd niet goed gaat met het regenwoud. Om effectieve maatregelen te kunnen nemen tegen de achteruitgang van de natuur, is een goede informatievoorziening essentieel. Met andere woorden: zonder goed onderzoek is er geen goed beleid. In de Botanische Tuinen wordt u een unieke kijkje aangeboden in de wereld van tropisch onderzoek. Tijdens deze cursus lichten wij een tipje van de sluier op van de schat aan kennis die in al die jaren in de Amazone is opgedaan.

Dhr. J. Brand, MSc, coördinator Stichting Trésor; dhr. drs. J.G.M. Persoon, curator, adjunct-directeur en docent Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.

Cursus in de zomeracademie.  Datum: 5 juli 2019.

LEES MEER
 
 
 
 
2G9.2.G.Raven.afb
Johan van Oldebarnevelt

Roem en onthoofding van de stichter van ons land.

Johan van Oldenbarnevelt werd in 1547 geboren in Amersfoort en zijn leven heeft daar altijd veel belangstelling getrokken. Museum Flehite heeft zelfs honderden voorwerpen over hem verzameld, zoals het beroemde stokje en een middeleeuws drieluikje. Wat is er nog van hem

te zien in de Amersfoortse binnenstad?

De twee eerste lezingen gaan over het leven en de opkomst van Johan van Oldenbarnevelt en daarna ook zijn ondergang. De derde bijeenkomst is een rondleiding over de expositie in Museum Flehite. Daar is bijvoorbeeld het zwaard te zien waarmee Johan is onthoofd; niet die uit het Rijksmuseum maar natuurlijk het echte!

Dhr. drs. G.J.A. Raven is conservator van Museum Flehite.  Start vrijdag 12 juli

LEES MEER
 
 
 
 
Brinkgreve Cover boek 121218
Het raadsel van goed en kwaad
Wat mensen beweegt

Deze lezing gaat over goed en kwaad, maar vooral ook over vitaliteit en destructiedrang als twee krachten die ons drijven. Het zijn krachten die minder helder te scheiden zijn dan het lijkt, want ze zijn onderling verweven, ze roepen elkaar op, en kunnen in elkaars tegendeel werken. En wat voor de een uiting is van vitaliteit kan voor de ander destructief uitpakken.

Prof. dr. Chr. Brinkgreve, emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht, en schrijver.

Lezing in de Kennisweek. Datum: donderdag 4 juli.

LEES MEER
 
 
 
 
Kuipers Munneke Afbeelding Smeltend ijs 191218
Smeltend ijs, stijgende zee

Het is niet ondenkbaar dat de zeespiegel wereldwijd de komende 200 jaar met een paar meter gaat stijgen. Dat is voor een laag liggend land als Nederland natuurlijk zeer ingrijpend: voor de kustbescherming, maar ook voor de afwatering van rivieren en de verzilting van het grondwater. Het klinkt als een doemscenario, maar als je naar langere tijdschalen kijkt is een paar meter zeespiegelstijging helemaal niet zo vreemd. Tijdens het hoogtepunt van de laatste ijstijd, ruim 15.000 jaar geleden, was het op aarde zo’n vier of vijf graden kouder dan tegenwoordig, en stond de zeespiegel 120 meter lager.

Dhr. dr. Peter Kuipers Munneke is polair meteoroloog bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (IMAU) Universiteit Utrecht en verzorgt op televisie de weersverwachting voor het NOS Journaal.

Lezing in de Kennisweek. Datum: donderdag 4 juli.

LEES MEER
 
 
 
 
Barthel Ruimteschip Curiosity op Mars 230119
Samen op reis naar de planeten
Voor groot en klein...

Met professor Henny Lamers als expert op het gebied van kindercolleges over sterrenkunde maken we een reis door ons zonnestelsel. Eerst vliegen we op veilige afstand langs onze ster, de zon, met zijn vlekken en vlammen. Dan nemen we een kijkje op de planeet Mercurius, die veel op de maan lijkt. Dan gaan we naar de rode planeet, Mars, waar twee karretjes met videocamera’s rondrijden! Er zijn vulkanen en canyons en zelfs ijsvlaktes bij de polen. Op Jupiter zien we een enorme wervelstorm die groter is dan de aarde en al eeuwenlang waait.

Lezing in de Kennisweek. Datum: woensdag 3 juli.

LEES MEER
 
 
 
 
Jagersma Diderot afbeelding 230119
De radicale verlichting
Johan Israel over het ontstaan van de moderniteit.

De zeventiende en achttiende eeuw staan bekend als het tijdperk van de Verlichting. In deze periode van nieuwe mondigheid en emancipatie namen Verlichtingsdenkers niet langer genoegen met de aloude filosofische en religieuze denkbeelden. Zij uitten scherpe kritiek op de invloed van traditionele wijsgerige, kerkelijke en politieke autoriteiten op maatschappij en wetenschap. Aan dit belangwekkende tijdperk van de Verlichting heeft de gerenommeerde Engelse historicus Jonathan Israel een magistraal en alom geprezen drieluik gewijd. Tijdens deze cursus staat het eerste deel daarvan centraal, getiteld Radicale Verlichting.

Dhr. Drs. A.K. Jagersma was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig docent en verzorgt hij cursussen en lezingen over de geschiedenis van de filosofie.

Cursus in de Zomeracademie. Startdatum woensdag 3 juli.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Geef een kenniscadeaubon!

Verras iemand met een cadeaubon van HOVO Utrecht. Heeft u zelf genoten van een cursus en wilt u een ander daar in laten delen? Zoekt u een geschikt cadeau voor een verjaardag of wil u zomaar iemand verrassen? Of wilt u een ander over de studeerdrempel heen helpen? Dan kan de HOVO Kenniscadeaubon een hulpmiddel zijn. Deze cadeaubon kan worden gebruikt om iemand een lezing of een deel van een cursus cadeau te doen. De kenniscadeaubon kunt u kopen voor elk willekeurig bedrag. 

De kenniscadeaubon van HOVO Utrecht, het leerzame alternatief. En… origineel!

LEES MEER
kenniscadeaubon
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
EYECATCHER
Vrienden van HOVO Utrecht

De voorjaarsexcursie van  de  vrienden dient zich  weer aan. Als u donateur bent van de vrienden (of dat wilt worden, wat zeer is aan te bevelen!) kunt u zich daarvoor aanmelden. De reis gaat dit jaar naar het natuurgebied de Biesbosch (rondvaart), museum De Pont in Tilburg en brouwerij La Trappe in Berkel Enschot. Klik hier


De jaarlijkse Vriendenmiddag in januari was ook nu weer een groot succes. Over het onderwerp ‘Taalverloedering bestaat niet’ hield dr. Jan Stroop een zeer plezierig te beluisteren conference. Een inhoudelijk verslag vind u onder deze klik. (rechter kolom op de homepage)


Penningmeester gezocht

Het werk van de Vrienden vraagt een degelijk financieel beheer. De huidige penningmeester, dhr. Henk Wevers is zo langzamerhand aan het einde van zijn zittingsperiode als bestuurslid en wil een stapje terug doen.

Er wordt derhalve een nieuwe penningmeester gezocht. Dus een dringende oproep aan geïnteresseerden om zich te melden.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
praktische zaken
Praktische zaken

Informatie over openingstijden van het bureau, aanmelden, wachtlijsten, machtigingen voor betaling, annuleren en locaties

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
NBTC_GOUDEN-EEUW_LOGO_NL_GOUDZWART
Interessant: Rembrandtjaar 2019

In 2019 wordt het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw, met bijzondere tentoonstellingen in onder andere Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier. Klik hier voor de presentatie van de samenwerkende instellingen.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
Logo HOVO Utrecht Logo UU Logo HU
 
HOVO Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Utrecht-Amersfoort.  HOVO Utrecht maakt gebruik van de expertise van (oud-)hoogleraren/docenten en de faciliteiten van de genoemde instellingen.
U ontvangt deze email omdat u zich hebt geregistreerd op de website van HOVO Utrecht, of omdat u zich heeft geabonneerd op onze nieuwsbrief met het email-adres . Als u onze nieuwsbrieven niet meer wil ontvangen, kunt u zich hier afmelden. U kunt ook uw gegevens aanpassen.
© 2019 HOVO Utrecht, alle rechten voorbehouden
Facebook Twitter linkedin-dark