Cursussen, nieuws en activiteiten ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
CONTACT MET HOVO UTRECHT
twitter-white facebook linkedin-dark
ONLINE VERSIE
 
 
NIEUWSBRIEF HOVO_logo
 
 
Beste lezer,

Alstublieft, weer een nieuwsbrief van HOVO Utrecht! Van veel onderwerpen staat in de nieuwsbrief alleen een introductie. U kunt doorklikken op ‘Lees meer’ om verder te lezen. Verder zijn er ook weer verwijzingen naar allerlei websites en natuurlijk naar de website van HOVO Utrecht zelf. Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor personen uit uw eigen netwerk? Stuurt u dit bericht dan gerust door.

In dit nummer:
Even voorstellen
Uitgelichte cursussen
Afscheid Rieke Leenders
Cursus Big History
Vrienden van HOVO Utrecht
Praktische zaken
Save-the-date
 
 
 
thumbnail_Profielfoto Janneke
Even voorstellen...

Ik ben Janneke Corvers en sinds 1 november 2019 mag ik het team van HOVO Utrecht versterken als onderwijscoördinator. Ik ben opgeleid als onderwijskundige en heb veel ervaring met het ontwikkelen en onderzoeken van onderwijsprogramma’s. Daarnaast heb ik Engelse taal en cultuur gestudeerd en als docent gewerkt in het voortgezet en hoger onderwijs. Het motto ‘een leven lang leren’ is op mij dus zeker van toepassing.
Behalve van studeren en lezen word ik blij van het maken van mooie reizen en geniet ik van film en theater.
Een van mijn eerste werkzaamheden bij HOVO was het kiezen van drie uitgelichte cursussen uit het voorjaarsprogramma, dat nog is samengesteld door dr. Rieke Leenders.
Ik koos voor de onderstaande drie cursussen, omdat ze helpen hedendaagse vraagstukken te doorgronden.

  • Internationaal recht: Een instrument ván of tégen machthebbers?
  • De ‘American Dream’ na 9/11: Romantisch ideaalbeeld of in crisis?
  • “Al die discussie over dieren!”: Hoe gaan wij mensen om met dieren en waarom?

Over de andere uitgelichte cursussen kunt u verderop in deze nieuwsbrief lezen; vergeet vooral niet om ook de rest van het programma te bekijken op onze website.

Ik hoop u snel te ontmoeten bij een bijeenkomst van HOVO Utrecht!


Janneke Corvers, MSc MA

 
 
 
 
 
Cursussen uitgelicht
 
 
HOVO_binnenwerk_voorjaar2020-4.indd
Internationaal recht

Een instrument ván of tégen machthebbers?

Deze cursus biedt een ‘realistische’ introductie tot het internationaal recht, met veel aandacht voor de daadwerkelijke invloed van het internationaal recht op de internationale betrekkingen. Het internationaal recht wordt vaak beschouwd als een instrument van de machthebbers. Deze cursus wordt gegeven door dr. Otto Spijkers, coördinator en universitair docent internationaal publiekrecht aan de Universiteit Utrecht. Datum: vrijdag 31 januari.
LEES MEER
 
 
 
 
2G0-geloven-740x416
Geloven in Amersfoort
Bedevaartstad en stad van tolerantie
Amersfoort heeft een boeiende religieuze geschiedenis die weinig bekend is. Velen hebben wel gehoord van het Mirakel of van de Onze Lieve Vrouwetoren, maar hoe zat dat nu werkelijk met die beroemde bedevaartstad? Waarom waren er zoveel kloosters en waarom was Luther hier niet zo populair? Deze cursus wordt gegeven door drs. Gerard Raven, voorzitter van de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Amersfoort en oud-conservator van Museum Flehite. Datum: maandag 10 februari.
LEES MEER
 
 
 
 
 
1K0-middeleeuwen-740x390
Nieuw licht op de middeleeuwen Middeleeuwse kunst
Wanneer men spreekt van ‘middeleeuwse toestanden’,  wordt daarmee doorgaans ‘barbaars’ of ‘achterlijk’ bedoeld. Het beeld van de middeleeuwen als een tijd van stilstand, of zelfs achteruitgang, is diep in ons collectief bewustzijn verankerd. Doel van deze cursus is dit beeld van de middeleeuwen te nuanceren en bij te stellen door te kijken naar de kunst uit deze periode. Deze cursus wordt gegeven door drs. Swenne van Roosmalen, docente aan de lerarenopleiding Geschiedenis van de Hogeschool Utrecht. Datum: donderdag 5 maart.
LEES MEER
 
 
 
 
3M0-dream
De ‘American Dream’ na 9/11
Romantisch ideaalbeeld of in crisis?
Een belangrijke constante in de geschiedenis van de Verenigde Staten is de idee van ‘The American Dream’. In dit land van de onbegrensde mogelijkheden zou iedereen gelijke kansen hebben en Amerikanen zijn met dit klassieke droombeeld opgegroeid. In deze cursus staat de vraag centraal of  ‘The American Dream’ nog steeds een romantisch ideaalbeeld is of in crisis verkeert. Drs. Berry van den Ende, historicus en voormalig hoofdredacteur is docent en coördinator van deze cursus. Datum: vrijdag 17 januari.
LEES MEER
 
 
 
 
Naamloos

Het ontrafelen van de weerkunde

Meteorologie; Navier-Stokes-vergelijkingen, geostrofisch en hydrostatisch evenwicht en schaling

We gaan in dit eerste deel de fundamenten van de dynamische meteorologie behandelen, oftewel de bewegingen en ontwikkelingen van de atmosfeer. De schaal waarop de dynamische meteorologie zich richt is divers en loopt van de grenslaag via de mesoschaal naar de zogeheten synoptische schaal. Drs. Rob Groenland is vakdocent en meteoroloog bij het KNMI.                             Datum: woensdag 29 januari.

LEES MEER
 
 
 
 
3N0-dieren-740x416
"Al die discussie over dieren"
Discussies omtrent onze omgang met dieren zijn iets waarmee de Nederlandse samenleving regelmatig geconfronteerd wordt. Al vaak ontaarden deze discussies, die vanuit verschillende, soms uiteenlopende invalshoeken worden gevoerd, in controversie, confrontatie en conflict. Termen zoals ‘plofkip’, ‘proefkonijn’ of ‘megastallen’ vormen onderdeel van ons dagelijks taal­gebruik, maar gaan vaak gepaard met verontrusting en verbijstering. Discussies over dieren in Nederland, zoals in of bij de Oostvaarders­plassen, of over de terugkomst van de wolf worden voor een groot gedeelte uitermate emotioneel gevoerd. Verandering lijkt slechts langzaam door te zetten. Vragen doen zich voor, zoals: Wat is dierenwelzijn precies? Kunnen wij dierenwelzijn meten? Hoe wegen wij onze eigen belangen af tegen de belangen van de dieren? Deze cursus wordt gegeven door Prof. dr. Saskia Arndt, hoogleraar diergedrag bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij, divisie Diergedrag, bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Datum: woensdag 18 maart..
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Bedankt Rieke!
“HOVO is voor mij een soort ideale manier van leven”, zegt dr. Rieke Leenders bij haar afscheid. Zij werkte 15 jaar bij HOVO Utrecht als cursuscoördinator en docent. Zij draagt de coördinatie van het cursusprogramma over, maar blijft als docent van de leergang over Rusland: 
'De Russische ziel'.
LEES MEER
056fotosessie
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
3X9-big-history-1

Experimentele cursus
Big History

‘Big History’ bestudeert de geschiedenis van de mensheid vanuit een kosmologisch perspectief, van de oerknal tot in de toekomst. Om geschiedenis op deze schaal te schrijven, is het onmogelijk binnen de kaders van een wetenschappelijke discipline te blijven en moet een synthese gevonden worden van uiteenlopende vakgebieden zoals sterrenkunde en antropologie. Daarbij probeert Big History patronen in de geschiedenis te vinden die alleen te herkennen zijn als men op deze schaal naar het verleden kijkt.
In het afgelopen najaar werd een pilot-cursus gegeven. Drie deelnemers stelden de publicatie beschikbaar die zij in het kader van deze cursus schreven, zodat ook u er kennis van kunt nemen.
Klik op de titel en u gaat naar de publicatie.
Draad                            (mw. Cobi Spaanderman)
De Kalpak                  (mw. Ineke van Oosten)
De Mallejan              (dhr. Nico Verhaar)

 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
data51064509-10a9f8
Vrienden van HOVO Utrecht
Thema Vriendenmiddag 2020:
‘Wat deed jij toen de Muur viel?’

Deze openingszin van het nieuwe boek van Frank Westerman, De wereld volgens Darp, brengt u alvast in gedachten terug naar die spannende periode in november 1989.

Schrijver en journalist Frank Westerman verzorgt een lezing over dit onderwerp tijdens de jaarlijkse Vriendenmiddag. 

U bent op maandag 27 januari 2020 van harte welkom in de Aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht,  Domplein  29. De stichting Vrienden van HOVO Utrecht organiseert deze interessante bijeenkomst voor hun donateurs en de vrijwilligers van HOVO Utrecht. Zij hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Meer lezen of donateur worden? Klik hieronder op 'lees meer'.
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
praktische zaken klein
Praktische zaken
voor onze cursisten
Informatie over openingstijden van het bureau, aanmelden, wachtlijsten, machtigingen voor betaling, annuleren en locaties.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Save the date...

Bent u geïnteresseerd in kunst? Heeft u belangstelling voor de middeleeuwen? Zou u willen reizen tussen Noord- en Zuid-Europa, en wel op woensdag 22 januari 2020?
Houd dan uw e-mailbox in de gaten voor de volgende nieuwsflits van HOVO.

thumbnail_2. Detail Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen, ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
Logo HOVO Utrecht Logo UU Logo HU
 
HOVO Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Utrecht-Amersfoort. HOVO Utrecht maakt gebruik van de expertise van (oud-)hoogleraren/docenten en de faciliteiten van de genoemde instellingen.
U ontvangt deze email omdat u zich hebt geregistreerd op de website van HOVO Utrecht, of omdat u zich heeft geabonneerd op onze nieuwsbrief met het email-adres . Als u onze nieuwsbrieven niet meer wil ontvangen, kunt u zich hier afmelden. U kunt ook uw gegevens aanpassen.
© 2019 HOVO Utrecht, alle rechten voorbehouden
Facebook Twitter linkedin-dark