CONTACT MET HOVO UTRECHT
twitter-white facebook linkedin-dark
ONLINE VERSIE
 
 
NIEUWSBRIEF HOVO_logo
 
 
Beste lezer,

Alstublieft, weer een nieuwsbrief van HOVO Utrecht! Van veel onderwerpen staat in de nieuwsbrief alleen een introductie. U kunt doorklikken op ‘Lees meer’ om verder te lezen. Verder zijn er ook weer verwijzingen naar allerlei websites en natuurlijk naar de website van HOVO Utrecht zelf.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor personen uit uw eigen netwerk? 

Stuurt u deze nieuwsbrief dan gerust door.

In dit nummer:
Nieuw cursusseizoen
TOP docent
Uitgelichte cursussen
Terugblik open dag 2019
Vrienden van HOVO Utrecht
Praktische zaken
Kenniscadeaubon
 
 
 
 
logo hovo jpg (2)
Nieuw cursusseizoen...

Met nog één voet in de zomer, staat het nieuwe cursusseizoen alweer voor de deur. We vertrouwen erop dat we u weer prachtige nieuwe kennis, inspiratie en ervaringen kunnen meegeven. En als onderwijsorganisatie willen we zelf natuurlijk ook maar al te graag blijven leren. Daarom hebben we dit najaar de experimentele cursus Big History lopen, waarin we samen met de Universiteit Utrecht de mogelijkheden van onderwijsvernieuwing voor HOVO Utrecht gaan onderzoeken.

Aan bod komen onder andere een elektronische leeromgeving en een eigen onderzoek van de cursisten. Daarbij gaan we zelfs verkennen of we onderwijs op afstand kunnen bieden aan cursisten die door fysieke beperkingen niet (meer) naar de colleges kunnen komen. Deze vernieuwing is uiteraard niet ter vervanging van ons al uitstekend gewaardeerde huidige onderwijs, maar wel een mooie aanvulling voor nog meer diversiteit in ons toekomstige cursusaanbod. En dat onze cursisten wel openstaan voor een dergelijk experiment is duidelijk: de cursus zit al helemaal vol, dus het is helaas niet meer mogelijk om u ervoor in te schrijven.


Ik wens u een leerzaam en inspirerend najaar!

Drs. Robert Kerst

Directeur HOVO Utrecht

 
 
 
 
 
Copyright_MariekedeLorijn_20130830-4023s - versie 2
TOP docent: prof. dr. Jan van Hooff

Dhr. prof. dr. Jan van Hooff is geboren in Burgers’ Dierenpark in Arnhem (nu Burgers’ Zoo). De dierentuin was opgericht door zijn grootvader, Johan Burgers, en voortgezet door zijn dochter Lucie en haar echtgenoot Reinier van Hooff. Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat hij biologie ging studeren.


LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Cursussen uitgelicht
 
 
Polenkov Le droit de seigneur 1879 Lijfeigene bruid biedt zichzelf aan voor de eerste nacht aan haar landheer

De ‘Russische ziel’ 1700-1850

Wie van u is ooit in Rusland geweest of van plan er nog eens heen te gaan? Dan is de compleet nieuwe, vierdelige leergang ‘De Russische ziel’ u in ieder geval op het lijf geschreven.
Mw. dr. Rieke Leenders, antropoloog, cursusleider en docent leergang ‘De Russische ziel’. Datum: woensdag 18 september.
LEES MEER
 
 
 
Dieks wetenschapsfilosofie van de natuurkunde 110119
Wat is wetenschap?
Wetenschapsfilosofie van de natuurwetenschappen
De natuurwetenschappen spelen een steeds belangrijkere rol. Bijvoorbeeld via technologische toepassingen en hun betekenis voor kwesties die ons dagelijks leven raken, zoals energieopwekking, klimaatbeheersing en medische ontwikkelingen. Maar ook vanwege hun bijdragen aan de bepaling van ons algemene wereldbeeld. De vraag is wat voor soort kennis de natuurwetenschappen ons eigenlijk leveren?
Dhr. prof. dr. Dennis Dieks, emeritus hoogleraar filosofie en grondslagen van de natuurwetenschappen, in het bijzonder de natuurkunde, aan de Universiteit Utrecht.
Datum: dinsdag 24 september. 
LEES MEER
 
 
 
K.Onwijn.1S9.st.reis.Oekraine.afb
Op ontdekkingstocht in ‘Grensland’ 
Cultuurhistorische kennismaking met Oekraïne
Oekraïne is veruit het grootste land van Europa, toch hebben niet veel Europeanen het bezocht. Zeker tot haar onafhankelijkheid in 1991 realiseerden maar weinigen van ons zich dat Oekraïne over een eigen taal, cultuur en geschiedenis beschikt die in vele opzichten sterk afwijkt van Rusland.
Dhr. drs. Karel Onwijn, historicus en publicist.
Datum: donderdag 14 november.

LEES MEER
 
 
 
1G9.3.A.Fricke
De DDR, terug van weggeweest? 
Er worden talloze series, films en documentaires over de DDR en haar voormalige bewoners gemaakt. DDR-musea schieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in de voormalige DDR. Op internet en in de social media zijn veel DDR-groepen actief. Na dertig jaar vrijheid is de DDR sterker terug dan ooit. Welke ontwikkelingen hebben hiertoe geleid? Wat betekent dat voor het huidige Duitsland?
Mw. Anja Fricke BA studeerde Algemene Cultuurwetenschappen. Ze is afkomstig uit de voormalige DDR en woont sinds 2003 in Nederland. Als ervaringsdeskundige verspreidt ze informatie over de DDR door middel van lesmodules, gastlessen, lezingen en inhoudelijke begeleiding bij reizen naar de voormalige DDR. Datum: vrijdag 15 november.
LEES MEER
 
 
 
1G9.3.BdVos
Het tragische lot van de Amerikaanse Indianen

De wrede keerzijde van de blanke kolonisatie van de Verenigde Staten
Sinds Columbus Amerika ontdekte en de Spanjaarden, Fransen en Engelsen het machtige continent in de eeuwen daarna betraden, raakte de oorspronkelijke bevolking, de Indianen, in de verdrukking. 
Dhr. drs. Bauke de Vos 
studeerde politicologie en was daarna persvoorlichter bij Wageningen Universiteit en Research. Hij doceert aan meerdere HOVO’s de geschiedenis van de VS in de 19e eeuw, in het bijzonder de Amerikaanse Burgeroorlog. 
Datum: vrijdag 15 november. 
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 

Terugblik Open Dag 2019 

We kijken tevreden terug op de open dag tijdens de zomeracademie op 11 juli jl. In samenwerking met stichting Vrienden van HOVO Utrecht werd er in het Marinus Ruppertgebouw van de Universiteit Utrecht een voorproef gegeven van het seizoen 2019-2020.
LEES MEER
opendag 2019014
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
vrienden logo defkleur (2)
Vrienden van HOVO Utrecht

Op dinsdag 12 november is er voor leden en hun introducés een documentairedag.  Als u donateur bent van de Vrienden (of dat wilt worden, wat zeer is aan te bevelen!) kunt u zich daarvoor aanmelden. klik hier


De documentairedag heeft dit jaar als thema 
‘Macht en Onmacht te kijk’.


Documentairemakers zeggen: “De werkelijkheid komt maar één keer voorbij”. U zult worden ondergedompeld in een aantal zeer verschillende werkelijkheden die allemaal te maken hebben met macht en, onvermijdelijk daarbij horend, onmacht. We gaan naar Rusland (‘vadertje’ Stalin) en Zuid-Afrika en duiken in het roemruchte verleden van de Nederlandse documentaire met Louis van Gasteren en - natuurlijk - Joris Ivens. Zijn naam komt bij dit thema als eerste boven omdat vrijwel zijn hele oeuvre, in allerlei situaties en delen van de wereld, aan macht en onmacht is gewijd. We zijn dan ook heel gelukkig dat we de directeur van de Europese Stichting Joris Ivens te Nijmegen bereid hebben gevonden tijdens deze dag filmfragmenten te vertonen en deze toe te lichten. In de middag kijken we naar het legendarische Rivoniaproces tegen Mandela en negen andere beklaagden. We laten ons verrassen door de onorthodoxe manier waarop 256 uur radio-opnames in beeld zijn omgezet!


Zodra 12 november dichterbij komt, ontvangen Vrienden een uitnodiging met het volledige programma, tijd, lunch, plaats en instructies voor aanmelding.
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
praktische zaken klein
Praktische zaken voor cursisten
Informatie over openingstijden van het bureau, aanmelden, wachtlijsten, machtigingen voor betaling, annuleren en locaties…

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Geef een kenniscadeaubon!

Zoekt u een geschikt cadeau voor de aankomende feestdagen, een verjaardag of wilt u zomaar iemand verrassen? Heeft u zelf genoten van een cursus en wilt u een ander daarin laten delen? Verras iemand met een kenniscadeaubon. U kunt een ander over de studeerdrempel heen helpen door hem of haar een kenniscadeaubon van HOVO te schenken. Deze cadeaubon kunt u kopen voor elk willekeurig bedrag en kan worden gebruikt om iemand een lezing of een deel van een cursus te geven.

De kenniscadeaubon van HOVO Utrecht, het leerzame alternatief. En… origineel!

LEES MEER
kenniscadeaubon
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
Logo HOVO Utrecht Logo UU Logo HU
 
HOVO Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Utrecht-Amersfoort. HOVO Utrecht maakt gebruik van de expertise van (oud-)hoogleraren/docenten en de faciliteiten van de genoemde instellingen.
U ontvangt deze email omdat u zich hebt geregistreerd op de website van HOVO Utrecht, of omdat u zich heeft geabonneerd op onze nieuwsbrief met het email-adres . Als u onze nieuwsbrieven niet meer wil ontvangen, kunt u zich hier afmelden. U kunt ook uw gegevens aanpassen.
© 2019 HOVO Utrecht, alle rechten voorbehouden
Facebook Twitter linkedin-dark