CONTACT MET HOVO UTRECHT
twitter-white facebook linkedin-dark
ONLINE VERSIE
 
 
NIEUWSBRIEF HOVO_logo
 
 
Beste lezer,

Alstublieft, weer een nieuwsbrief van HOVO Utrecht! Van veel onderwerpen staat in de nieuwsbrief alleen een introductie. U kunt doorklikken op ‘Lees meer’ om verder te gaan. Verder zijn er ook weer verwijzingen naar allerlei websites en natuurlijk naar de website van HOVO Utrecht zelf.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor personen uit uw eigen netwerk? 

Stuurt u dit bericht dan gerust door.

In dit nummer:
Cursusgids Voorjaar 2019
De kracht van relieken
Sovjet-films in retrosepctief
Promoveren op late leeftijd
TOP-docent
Vriendenmiddag 2019
Kerstconcert 2018
Interessant
 
 
 
 
verhuizing
Verhuizing

Het kantoor van HOVO Utrecht is verhuisd. Zelfde adres (Heidelberglaan 8), zelfde gebouw, zelfde verdieping en zelfde gang, maar van nr. 416A naar nr. 411. Nu met uitzicht op studentenwoontoren ‘Casa Confetti’.


 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Cursusgids Voorjaar 2019

Hij is er weer en ligt bij iedereen die zich daar voor heeft aangemeld inmiddels op de deurmat: de Cursusgids Voorjaar 2019. Vol informatie over cursussen, excursies en studiereizen. Voor iedereen die de gids niet heeft ontvangen is er ook een digitale (blader)versie. Kijk daarvoor op de homepage van de website van HOVO Utrecht, www.hovoutrecht.nl.

Drukwerk
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
de kracht van relieken
De kracht van relieken

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen duizenden kilometers om ze te bekijken? Van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 zijn er meer dan honderd bijzondere relieken in Utrecht te zien tijdens de tentoonstelling Relieken in Museum Catharijneconvent. Het Catharijneconvent is wereldwijd het eerste museum dat reliekverering laat zien als universeel en levend fenomeen, cultuur- en religie-overstijgend.

Cursusdatum 24 januari 2019

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
sovjet films

Sovjet-films in retrospectief

Tot 25 jaar terug waren we ons er nauwelijks van bewust dat filmregisseurs uit de Sovjet-Unie lang niet altijd Russen waren. De Sovjet-Unie bestond uit 15 deelrepublieken, die er ondanks permanente russificatie toch in slaagden vast te houden aan hun eigen taal en cultuur. Deze landen beschikten ook over eigen filmstudio’s waar men probeerde een nationale cinema te ontwikkelen. Deze zorgden er mede voor dat de eigen identiteit behouden bleef.

Startdatum: dinsdag 12 maart 2019
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Promoveren op late leeftijd

Nee, hij is zeker niet de oudste die ooit in Utrecht is gepromoveerd (dat hebben ze speciaal uitgezocht), maar er staat niet elke dag een 86-jarige zijn proefschrift te verdedigen in het Academiegebouw van Utrecht. Limburger Jan Huynen is dan zeker ook niet een ‘standaard’ senior. Op 20 september j.l. promoveerde hij op op een revolutionair plan om overtollige windenergie op te slaan diep in de ondergrond van Limburg. 

Want wat heb je aan windmolens als het niet waait? “Dan zul je alsnog moeten terugvallen op vervuilende kolencentrales”, zegt hij. “Of peperdure energie importeren vanuit het buitenland. Terwijl dat helemaal niet nodig is. De truc is om extra energie op winderige dagen te bewaren, zodat je het later kunt gebruiken.”

LEES MEER
promoveren
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Web
TOP-docent prof. dr. Henny Lamers

Prof. dr. Henny Lamers geeft al zo’n 18 jaar cursussen bij HOVO Utrecht. Dan ben je bij HOVO echt een TOP-docent!

Wie is hij?

LEES MEER
 
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
vrienden-hovo-utrecht
Vriendenmiddag 2019

Op dinsdag 15 januari 2019 organiseren wij de jaarlijkse Vriendenmiddag. Een interessante en gezellige bijeenkomst in de Aula van de UU, Domplein 29, waar degenen die HOVO Utrecht en de Vrienden van HOVO Utrecht een goed hart toedragen elkaar ontmoeten. 

Aan de diversiteit van onderwerpen die de laatste jaren tijdens Vriendenmiddagen over het voetlicht zijn gebracht, voegen we dit jaar een onderwerp toe waar we allemaal verstand van hebben: onze moedertaal.


Wij hebben dr. Jan Stroop uitgenodigd een lezing voor ons te geven. Als titel heeft hij  gekozen:

                                                       "Waarom taalverloedering niet bestaat" 
                                                          een conference over taalgevoel en taaldictaat
.
In zijn conference belooft dr. Stroop ons te confronteren met onze vooroordelen en onvermoede kennis van de moedertaal!


Sociolinguïst dr. Jan Stroop is medewerker geweest bij het Meertens Instituut en hoofdmedewerker bij de afdeling Nederlandse taalkunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij is de ontdekker van het Poldernederlands. Hij was ook medewerker aan de Dialectatlas van het Nederlands. Noteer de datum in uw agenda!

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Kerstconcert HOVO Utrecht 2018

Vrijdag 21 december, 14.00 uur, in de Aula van het Academiegebouw.  Domplein 29, 3512 JE Utrecht.


In de sfeervolle omgeving van het Academiegebouw houdt HOVO Utrecht ook dit jaar een Kerstbijeenkomst.

In de eerste helft van deze bijeenkomst spreekt dhr. drs. J. Langeveld over de Messiah van Händel:
                                   ‘Is de Messiah een kerstoratorium’?

In de tweede helft van de bijeenkomst zal het Ensemble Illustre optreden en delen uit de Messiah ten gehore brengen.
U kunt zich alleen nog opgeven voor de wachtlijst!
LEES MEER
kerstconcert-3
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
interessant
Interessant:
De kunst van het overweldigen

Een special Van het Historisch Nieuwsblad.

Wij wijzen u deze keer graag op een digitale special van het Historisch Nieuwsblad over Vlaamse Meesters. Tot het eind van het jaar vindt in Antwerpen een bijzonder cultureel stadsfestival plaats: 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.' Bij onze zuiderburen valt van alles te beleven op het gebied van deze weelderige kunststroming. Van dramatische taferelen tot intieme stillevens: de meesters van de Vlaamse Barok beheersten een breed palet aan onderwerpen. De meesten woonden en werkten in Antwerpen, dat zich dankzij de katholieke aartshertogen en de rijkdom uit de handel ontpopte tot cultureel centrum van de Zuidelijke Nederlanden.

Journalist Geertje Dekkers introduceert u in de wereld van de Vlaamse barok.
LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
Logo HOVO Utrecht Logo UU Logo HU Logo HU
 
HOVO Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Utrecht-Amersfoort en de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. HOVO Utrecht maakt gebruik van de expertise van (oud-)hoogleraren/docenten en de faciliteiten van de genoemde instellingen.
U ontvangt deze email omdat u zich hebt geregistreerd op de website van HOVO Utrecht, of omdat u zich heeft geabonneerd op onze nieuwsbrief met het email-adres . Als u onze nieuwsbrieven niet meer wil ontvangen, kunt u zich hier afmelden. U kunt ook uw gegevens aanpassen.
© 2018 HOVO Utrecht, alle rechten voorbehouden
Facebook Twitter linkedin-dark