Nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen

Speciaal voor cursisten en belangstellenden uit de regio Nijmegen organiseren de samenwerkende HOVO-organisaties (HOVO Brabant en HOVO Utrecht) op donderdagmiddag 12 januari 2023 een lezingenmiddag om samen het nieuwe jaar in te luiden.

Docenten Wil Smeets en Joris van Sleeuwen verzorgen een lezing en geven daarmee een voorproefje van de cursus die zij in het voorjaar in Nijmegen gaan verzorgen.

Alle cursisten en belangstellenden worden van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

Het programma voor deze middag is als volgt:

13.30 - 13.45 uurOpening en nieuwjaarswens door mevr. Petra van Ruiten (HOVO Brabant) en dhr. Robert Kerst (HOVO Utrecht)
13.45 - 14.30 uurDr. Wil Smeets:
Wat weten we van ons brein?
14.30 - 15.00 uurPauze (met koffie en thee)
15.00 - 15.45 uurDrs. Joris van Sleeuwen:
Architectuur van star-architecten rondom 1990 – 2000 F. Gehry (Guggenheim Bilbao), D. Libeskind (Joods museum Berlijn), S. Calatrava (Opera Valencia), N. Foster (Rijksdag Berlijn)
15.45 uurAfsluiting

Locatie

Sanadome Hotel & Spa Nijmegen
Weg door Jonkerbos 90
6532 SZ Nijmegen

Prijs

€ 10,00

Inschrijven

Voor 11 januari 2023

Sprekers

Wil SmeetsDr. Wil Smeets was als onderzoeker en docent verbonden aan de Afdeling Anatomie en Neurowetenschappen VUmc te Amsterdam. Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring in het geven van onderwijs in de humane (neuro)anatomie. Sinds zijn pensionering in 2014 is hij nog steeds als coördinator/docent actief betrokken bij de cursus ‘Functional Neuroanatomy’ bij de Universiteit van Coimbra, Portugal (2014-heden), en de Charité Universitätsmedizin Berlijn (2016-heden).

Dhr. Smeets geeft in Nijmegen in het voorjaar de cursus: ‘Wat weten we van ons brein?’

Het menselijk brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam. De afgelopen decennia hebben we een explosieve ontwikkeling gezien in onze kennis van het brein, mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën.

 

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis en kunstgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenen-onderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen over architectuur en kunstgeschiedenis. Hij geeft in Nijmegen in het voorjaar de cursus ’Architectuur tussen 1980- 2000’, deel 6 van de leergang Architectuur.

Het einde van de 20e eeuw werd gekenmerkt door de opkomst van de zogenaamde ‘star-architecten’. Hun werk kreeg veel aandacht in de media en in de vakwereld. Tien vertegenwoordigers van deze groep zeer bekende architecten vertegenwoordigen samen de meest uiteenlopende visies op de huidige en toekomstige architectuur.