Openingsbijeenkomst 2024
Dinsdag 10 september | 10:00 uur | Sanadome Nijmegen

Om de start van het nieuwe cursusseizoen te vieren, organiseren we op dinsdag 10 september een interessante openingsbijeenkomt in samenwerking met HOVO Brabant. Deze dag staat in het teken van inspiratie opdoen, ontmoetingen en een klein voorproefje van het cursusaanbod in het najaar. 

Tijdens de openingsbijeenkomst gaat Johan Hendriks ver terug in de tijd met zijn lezing over Het Karolingische rijk; opkomst en ondergang. Want dat is precies wat de kern is van de komende tiendelige cursus. De achtste eeuw ziet de opkomst van de Karolingische dynastie; de negende eeuw is getuige van de neergang ervan. Wat zijn de oorzaken van opmars en verval en wat heeft dat betekend voor de Europese geschiedenis? Die vraag staat centraal in deze korte lezing.

Rein Bijkerk gaat in zijn lezing een start maken met het ontleden van het verschijnsel oorlog. Met de aanval van Rusland op Oekraïne en het uitbreken van de Gaza-oorlog is dit gewelddadige fenomeen helaas een actueel onderwerp. Vanuit verschillende perspectieven en thema’s als oorlog als historisch fenomeen en oorlog als politiek instrument, bekijkt hij dit fenomeen met een kritisch vergrootglas.

Het programma

10.00 - 10.30 uurInloop
10.30 - 10.45 uur Openingswoord
10.45 - 11.30 uur Lezing 1: De vroege geschiedenis van Europa - drs. Johan Hendriks
11.30 - 12.00 uur Pauze
12.00 - 12.40 uurLezing 2: Het verschijnsel oorlog ontleed, een inleiding – drs. Rein Bijkerk
12.40 - 12.45 uur Afsluiting

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 10 september 2024
  • Waar: Sanadome Hotel & Spa Nijmegen, Weg door Jonkerbos 90, Nijmegen
  • Tijd: 10:00 – 12:45 uur
  • Kosten: 10 euro p.p.
  • Aanmelden: Aanmelden kan via onze website. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De sprekers

Drs. Rein Bijkerk

Militair-historicus Rein Bijkerk studeerde aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de politieke en militaire geschiedenis, waarin hij het accent legt op civiel-militaire betrekkingen. Hij geeft de relatie tussen samenleving en krijgsmacht in Nederland en in andere (westerse) landen weer en ontrafelt het denken en handelen op het vlak van oorlog en vrede. Bijkerk heeft een reeks publicaties op zijn naam staan en is onder meer gastdocent aan het Instituut Defensie Leergangen (onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie). Daarnaast geeft hij in zijn woonplaats Veenendaal leiding aan een project voor onderwijsuitvallers en is hij bestuurlijk actief.

Drs. Johan Hendriks

Drs. Johan Hendriks studeerde M.O.-Geschiedenis in Tilburg en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte na zijn leraarschap als stadsarcheoloog van Dordrecht en als hoofd cultureel erfgoed in Breda. Hij schreef diverse boeken en artikelen over archeologische en historische onderwerpen. Sinds 2011 verzorgt Hendriks cursussen op het raakvlak van geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis voor HOVO in Tilburg en Nijmegen.