North & South, topkunst uit de hoge middeleeuwen

Detail van het Olav-altaarfrontaal, Trondheim, ca. 1300. Trondheim (Noorwegen), Nidaros Cathedral

Bent u geïnteresseerd in kunst? Heeft u belangstelling voor de middeleeuwen? Zou u willen reizen tussen Noord- en Zuid-Europa, en wel op woensdag 22 januari 2020? HOVO en het Museum Catharijneconvent heten u welkom.
Kunst uit de hoge middeleeuwen (ca. 1100-1350) hebben we nauwelijks meer in Nederland. Wat uit deze periode nog wel is overgebleven, bevindt zich vooral in het noorden (Noorwegen) en het zuiden (Spanje) van Europa. Het is Museum Catharijneconvent gelukt deze zeldzame en eeuwenoude werken – die ook nog eens opvallend veel op elkaar lijken – naar Utrecht te halen voor de tentoonstelling North & South. Een unieke kans om tijdens deze ochtend – waarin u zowel een lezing als een rondleiding krijgt aangeboden – oog in oog te staan met een verloren verleden.
Vanuit het uiterste noorden en zuiden van Europa zijn middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit naar Utrecht gereisd. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!
Het gaat om spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid.

Na ontvangst met koffie en thee hoort u in een lezing meer over de totstandkoming van deze bijzondere tentoonstelling. Via een reis van noord naar zuid ontdekt u alles over deze unieke middeleeuwse schilderingen. Het ene gemaakt in Catalonië (Spanje), het andere in Noorwegen en het verschil is nauwelijks te zien!
Ondanks de afstand van zeker 3.000 kilometer hebben de figuren op de panelen uit noord en zuid allebei langgerekte vingers, roodbruine krullende lokken en lopen de wenkbrauwen in één lijn in elkaar over. Deze ochtend, die in het teken staat van de tentoonstelling North & South, maakt duidelijk hoe dat kan.

Alle gegevens over deze cursusdag:

Docent: drs.Rinse Valk is docent geschiedenis en examenontwikkelaar, was jarenlang radiojournalist en presentator op Radio 5 en is sinds 2012 rondleider bij het Catharijneconvent.
Cursusdatum: Woensdag 22 januari
Tijd: 10.30-11.00 uur: inloop met koffie /thee
………11.00-12.00 uur:ezing over de tentoonstelling
………12.00-13.00 uur:rondleiding met gids over de tentoonstelling
Plaats: Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht.
Ontvangst in Auditorium
Prijs: € 20,- inclusief koffie/thee met wat lekkers.
Entree museum voor eigen rekening.
Met Museumkaart €3,00
Zonder Museumkaart: Volwassenen: €17,00 ; 65+: €15,50.

AANMELDEN 

Voor een virtuele rondleiding Catharijneconvent: klik hier

 

 

AANMELD