Tachtigjarige oorlog

De oorlog begon met de slag bij Heiligerlee (1568) en leidde uiteindelijk tot de ondertekening van de Unie van Utrecht in 1579, in 1581 tot het Plakkaat van Verlatinghe en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Natuurlijk is de geschiedenis bekend (hoewel lang niet bij iedereen en in voldoende mate). Maar toch is het goed om er weer eens bij stil te staan. Al was het alleen maar omdat historisch onderzoek steeds weer nieuwe inzichten en opvattingen doen ontstaan. Bijvoorbeeld over Willem van Oranje, die gezien wordt als de Vader des Vaderlands, maar waar door recent onderzoek toch wat nuances bij ontstaan.
Overal in het land wordt dus aandacht aan dit onderwerp besteed. Ook HOVO Utrecht besteedt er een cursus aan (cursuscode 3G8 306)

Maar wilt u, los daarvan, de geschiedenis nog eens goed bekijken, dan hebben we onderstaand een paar goede mogelijkheden:

De prachtige website van HISTORIEK (met veel verdiepende artikelen).

De website over de Tachtigjarige Oorlog van het Rijksmuseum, NTR en NPO.

En tenslotte de site over de TV-serie van de NTR.

 

Het kan bijna niet beter aansluiten op de cursus, maar de Utrechtse Theatergroep Aluin heeft een voorstelling gemaakt over de Vaderlandse Oorlog. Een drieluik over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau.

Op 31 oktober speelt de voorstelling in Podium Hoge Woerd in Utrecht (Leidsche Rijn) en cursisten krijgen korting! Tickets boeken kan via de website van Podium Hoge Woerd. Op de voorstellingspagina kunt u klikken op ‘tickets’ en de promotiecode HOVO1609 aangeven. U ontvangt dan € 15,- korting (1 kaartje per persoon).

Daarnaast zal in december het slotstuk ‘1619 Maak het kort…’ te zien zijn in Theater Kikker, dus hou dat ook in de gaten. Zo wordt de geschiedenis die in de cursus wordt geleerd tot leven gebracht!

Meer weten? Kijk op www.aluin.nl voor alle speeldata.