De start van een nieuwe tijd…

Een bijdrage van Fred, die na zijn pensioen een prettig gevoel van bezigheid zocht…

Je denkt dat je slim bent?Toen ik met pensioen ging besloot ik weer wat studies op te pakken, zodat ik in ieder geval een prettig gevoel van bezigheid zou hebben. HOVO Utrecht bood mij de uitdaging om daarmee te beginnen. Ik koos natuurwetenschappen, beginnend met E=mc² en daarna Einsteins relativiteitstheorieën. Noem dit maar een start in een nieuwe tijd, met echte hersenkrakers! Zo weer terug in de schoolbanken had ik het best naar mijn zin. Er was zelfs een periode dat ik twee colleges in een week volgde, zowel in Amersfoort als Utrecht. Maar toen belandden we in de coronatijd. Ik heb in die tijd gelukkig wel enkele colleges via Zoom kunnen volgen.

De opbouw van een ijskap met daarin de factoren die de zogeheten ijsbalans bepalen. Bron: IMAU Utrecht

Oceanen, ijskappen en klimaat –
Rob Groenland

Na het zoomen heb ik de keuze gemaakt om met klimaat te beginnen, daar het zeer actueel is en ook belangrijk voor de toekomst! Maar voordat ik hiermee begon, deed ik de chaostheorie. Wat een interessante cursus was dat! De onvoorspelbaarheid van de stof was voor mij een grote eyeopener. Hierna volgde ik de cursus ‘Klimaat en meteorologie’, dat uiteraard met het weer te maken heeft, en veel overeenkomsten bezit met de onvoorspelbaarheden van de chaostheorie.

Met deze opgedane kennis heb ik geleerd beter te relativeren, zodat ik kan blijven meedoen met wat er in de actieve maatschappij leeft. Ook begrijp ik de actuele wereld problemen tegenwoordig beter.

Fred