CONTACT MET HOVO UTRECHT
twitter-white linkedin-dark facebook
ONLINE VERSIE
 
 
NIEUWSBRIEF HOVO_logo
 
 
Beste lezer,

Alstublieft, weer een nieuwsbrief van HOVO Utrecht! Van veel onderwerpen staat in de nieuwsbrief alleen een introductie. U kunt doorklikken op ‘Lees meer’ om verder te lezen. Verder zijn er ook weer verwijzingen naar allerlei websites en natuurlijk naar de website van HOVO Utrecht zelf.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor personen uit uw eigen netwerk? 
Stuurt u dit bericht dan gerust door.

In dit nummer:
Een vrijwilliger in het zonnetje
Kerstconcert 2018
Presentielijsten
Cursussen uitgelicht
Boek nu uw studiereis
Cursusbegeleiders bij HOVO
Vrienden van HOVO Utrecht
Natuurkunde voor scholieren
 
 
 
 
9200000079349201

Nieuw

Bij de jaarwisseling wensen we elkaar al het goede toe. Een nieuw jaar stemt immers hoopvol. Daar horen blijde gezichten bij. Evenals in de wetenschap bij een ontdekking, of in het bedrijfsleven bij een innovatie. Nieuw is aangenaam en biedt vaak voldoening. Bij HOVO kunnen we niet achterblijven. Robert Kerst, onze nieuwe directeur, introduceert dit jaar in samenwerking met het Freudenthal Instituut een nieuwe vorm van onderwijs. Deze HOVO ‘nieuwe stijl’ sluit aan op het begrip ‘Big History’, waarin natuur- en geesteswetenschappen samenkomen. Het doel van de cursus is om mensen via activerend onderwijs bewuster te maken van de kwetsbaarheid van onze aarde. Er wordt onder leiding van professor Toine Pieters gebruikgemaakt van digitale media. Bovendien gaan cursisten zelf onderzoek doen. Tenslotte worden de verkregen inzichten vergeleken met de laatste stand van zaken van de wetenschap. Dit idee gaan we in 2019 als pilot uitproberen. Als u belangstelling heeft om mee te doen, dan kunt u zich opgeven bij t.z.t.  HOVO Utrecht. Maar ook als u geen belangstelling heeft, wens ik u uiteraard een gelukkig en gezond 2019.

Oedzge Atzema

Voorzitter Bestuur HOVO Utrecht                   

 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 

Een vrijwilliger in het zonnetje gezet

Achter de schermen wordt het werk van HOVO Utrecht ondersteund door veel nauw betrokken vrijwilligers. Een van deze vrijwilligers is Joop Ross, die al 15 jaar een belangrijke rol speelt rondom de website, deze nieuwsbrief en fotografie. Als dank voor zijn geweldige werk en inzet werd hij in het zonnetje gezet met bloemen en een flesje wijn. Lees ook het portret van deze bevlogen vrijwilliger.

LEES MEER
bij vrijwilligerswerk
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
titelpagina1

Kerstconcert 2018 HOVO Utrecht

Op 21 december jl. vond het jaarlijkse kerstconcert van HOVO Utrecht plaats in een volle Aula van het Acadcemiegebouw aan het Domplein. Dhr. Joost Langeveld hield een lezing over de kwestie of de Messiah wel- of geen kerstoratorium is. Het hoogtepunt was het optreden van Ensemble Illustre met delen uit de Messiah van Händel. Zij konden een staande ovatie in ontvangst nemen! Voor foto’s:

KIJK HIER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Presentielijsten en de AVG
Als u bij ons een cursus volgt, heeft u ongetwijfeld gemerkt dat in de presentielijsten, die rondgaan aan het begin van de bijeenkomsten, meerdere parafen van de aanwezigen worden gevraagd. Aanleiding hiervoor is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat de nieuwe presentielijsten nu soms bij de cursisten voor verwarring zorgen, geven we hier een korte toelichting op.
LEES MEER
avg-antagonist
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Cursussen uitgelicht...
 
 
2n8-gezonde-voeding

Gezonde voeding goed voor mens en milieu

Naast psychisch welbevinden wordt onze gezondheid voor een belangrijk deel bepaald door de afwezigheid van ziekten. Onze gebruikelijke voeding beïnvloedt niet alleen onze gezondheid, maar ook de duurzaamheid van onze omgeving.

Startdatum 15 maart

LEES MEER
 
 
 
00317_Utrecht_Remonstrantse_Geertekerk_13e_Geertekerkhof_23_Utr._opname_28-08-2004_foto._Job_van_Nes._Zaandam_(2)

De cantates van Bach (met een uitvoering in de Utrechtse Geertekerk)

Wat is de rol van de cantates in het werk van Bach, in welke context zijn ze ontstaan en wat is de verhouding tussen de muzikale en de literaire vorm?

Verder is er aandacht voor de onderdelen uit cantates: koralen, aria’s en recitatieven aan de hand van een groot aantal muzikale voorbeelden. Startdatum 8 februari

LEES MEER
 
 
 
2W9.1.E

Filosoferen en wandelen, expedities in de polder

Bij deze tweedaagse cursus wordt er gewandeld in de Flevopolder, in nieuw en oud landschap. Eerst wandelen we naar de Groene Kathedraal en vervolgens naar het voormalige eiland Schokland.

Cursusdata 12 en 19 april. Nog enkele plaatsen beschikbaar.

LEES MEER
 
 
 
3F9-leproces

Dystopisch Amerika in film en literatuur,
het oneindige conflict

In deze cursus behandelen we in vogelvlucht de geschiedenis van de dystopie. Een interessante vraag hierbij is te ontdekken hoe schrijvers en regisseurs hun onbehagen over een bepaald tijdperk literair en filmisch hebben vormgegeven.

Attentie: Filmtheater ’t Hoogt zal tijdelijk gehuisvest zijn in het Werftheater, Oudegracht 58-60, Utrecht.
Alleen via trappen bereikbaar.

Ook het aanvangstijdstip is gewijzigd, namelijk van 12.00 – 15.00 uur.

Startdatum: vrijdag 18 januari.

LEES MEER
 
 
 
3F9-cloud-atlas-1024x425
Identiteit in de film

Een geheel nieuwe cursus Film en Filosofie

Filosofie gaat vaak over begrippen die op het eerste gezicht geheel vanzelfsprekend lijken, maar bij nadere beschouwing ongrijpbaar en diepgaand blijken te zijn. De term ‘identiteit’ is zo’n begrip.


Attentie:
Wegens de verhuizing van Filmtheater ’t Hoogt wordt de cursus gegeven in Het Huis Utrecht, Boorstraat 107.
Bij binnenkomst kunt u de trap op naar Studio 3. Er is ook een lift aanwezig. Het pand is makkelijk bereikbaar via de uitvalswegen. In de buurt is het mogelijk betaald te parkeren. Station Utrecht CS is op loopafstand. Buslijn 3 richting Zuilen Noord stopt vlakbij. Stap uit bij halte Daalsesingel, de eerste halte op de Amsterdamsestraatweg. Als u liever wilt lopen (duur: 10 minuten), bekijk dan een routebeschrijving. De laatste cursusdatum is gewijzigd van 13 april naar 20 april.

Startdatum zaterdag 2 maart.

LEES MEER
 
 
 
Spier Earthrise Apollo 8 December 1968 NASA 180518
Big Historie: Van Oerknal tot nu

Een overzicht van de geschiedenis van alles

Deze cursus biedt een overzicht van de geschiedenis van alles, Big History genaamd. De cursus maakt gebruik van een eenvoudig model dat de gehele geschiedenis, het ontstaan van het heelal tot het heden, begrijpelijker en inzichtelijker maakt. Aan het einde wordt een vooruitblik op de toekomst geboden, gebaseerd op de kennis van het alom­vattende verleden.

Deze cursus sluit aan op de pilot rond dit thema, zoals beschreven in de column aan het begin van deze nieuwsbrief. Startdatum 6 februari.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
studiereis-e1499955110881
Boek nu uw studiereis!

In januari maken veel mensen hun reisplannen voor het komende jaar. Er wordt op internet bij alle touroperators rondgezocht, naar bestemmingen ver en dichtbij. Het is niet voor niets ook de maand van de vakantiebeurs in Utrecht. Maar ook HOVO Utrecht heeft in het komende studiejaar weer een paar interessante en mooie reizen op het programma.

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 

Cursusbegeleiders bij HOVO Utrecht

Naast de docent heeft iedere HOVO cursus een cursusbegeleider of een cursuscontact- persoon. De cursusbegeleiders vormen een vaste groep personen die zich hiervoor hebben aangemeld. Is er voor een bepaalde cursus geen begeleider, dan wordt een deelnemer gevraagd deze rol op zich te nemen.

LEES MEER
009cursusgroep Afoort
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
20181106_114441

Vrienden van HOVO Utrecht

De voorjaarsexcursie is dit jaar op woensdag 15 mei 2019. Deze keer gaan we naar Brabant voor een rondvaart door de Biesbosch en naar Tilburg voor een bezoek aan Museum De Pont, waar in die periode twee interessante tentoonstellingen zijn met werk van kunstenaars Richard Long en John Riddy. We sluiten de dag af met een rondleiding in de brouwerij van La Trappe. Dit is een vooraankondiging van de excursie, aanmelden is nog niet mogelijk.


Mini Documentaire festival
Op dinsdag 6 november jl. hebben een vijftigtal Vrienden van HOVO Utrecht het jaarlijkse Mini Documentaire Festival bijgewoond. Het thema was deze keer ‘Langs de randen van de kunst’. In het Louis Hartlooper Complex werd een viertal documentaires vertoond.

Er is een kleine impressie van de dag met enkele foto’s. 

KIJK HIER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
foto_ralph_meulenbroeks_crop_1
YouTube-kanaal met natuurkunde voor scholieren

“Vlak voor het eindexamen heeft het kanaal bijna 20.000 hits per dag.”


Het YouTube-kanaal van Ralph Meulenbroeks heeft op 24 oktober de magische grens van een miljoen views bereikt. In zijn video’s legt de universitair docent van de Universiteit Utrecht ingewikkelde natuurkundige principes op een begrijpelijke manier uit. De doelgroep: leerlingen natuurkunde in de bovenbouw van de havo en het vwo. En daar is het kanaal bijzonder populair.


Maar ook voor mensen waar die kennis zo langzamerhand ver is weggezakt en dat weer eens op willen halen, of willen kijken welke begrippen er tegenwoordig worden gebruikt, dan is dit YouTube-kanaal erg interessant. Ook door senioren wordt er daarom druk gebruik van gemaakt. Interessant voor de komende winterdagen…

LEES MEER
 
▲ TERUG NAAR BOVEN
 
 
 
 
Logo HOVO Utrecht Logo UU Logo HU Logo HU
 
HOVO Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Utrecht-Amersfoort en de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. HOVO Utrecht maakt gebruik van de expertise van (oud-)hoogleraren/docenten en de docenten en de cursussen vinden op plaats op de locaties van de genoemde instellingen.
U ontvangt deze email omdat u zich hebt geregistreerd op de website van HOVO Utrecht, of omdat u zich heeft geabonneerd op onze nieuwsbrief met het email-adres . Als u onze nieuwsbrieven niet meer wil ontvangen, kunt u zich hier afmelden. U kunt ook uw gegevens aanpassen.
© 2019 HOVO Utrecht, alle rechten voorbehouden
Facebook Twitter linkedin-dark