Deze cursus is een geactualiseerde herhaling uit 2016. Deze cursus is het tweede deel van de tweedelige leergang ‘Het verhaal van de aarde’ maar kan ook goed los gevolgd worden.
De geoloog die de geschiedenis van de aarde wil reconstrueren heeft geen gemakkelijke taak. Zijn archief is verre van perfect. Vaak is het oorspronkelijke materiaal door latere gebeurtenissen onherkenbaar veranderd. Het lijkt bijna ondoenlijk om uit de warboel van gesteenten een juiste volgorde van gebeurtenissen te halen.
In het eerste deel van deze cursus is duidelijk geworden met welke methodes en technieken dat archief ontsloten wordt. Ook zijn de theorieën behandeld waarmee het verzamelde materiaal en de waarnemingen geïnterpreteerd worden. De oudste geschiedenis van de aarde vormt daarbij de grootste uitdaging. Dat ook hier grote vorderingen zijn gemaakt werd in de eerste collegeserie duidelijk.
In de tweede serie wordt het jongere deel (let goed op als een geoloog het over ‘jonger’ heeft!) van de aardgeschiedenis besproken. Leek de vroege aarde uit de eerste serie op een andere planeet, nu zien we de aarde veranderen in een wereld waar de condities en processen die erop plaatsvinden wel herkenbaar worden.
De aarde en het leven blijven veranderen, soms schoksgewijs, zodat uiteindelijk de contouren van de huidige wereld steeds duidelijker worden. Interessant is de vraag of er uit de historische ontwikkeling een voorspelling van de toekomst gemaakt kan worden, maar of de docent zich hieraan waagt…?