HOVO in Rotterdam

Sinds het voorjaar van 2023 organiseren wij HOVO-cursussen op locatie in Rotterdam voor nieuwsgierige en gemotiveerde 50-plussers. Samen met bevlogen en bekende docenten uit uw regio bieden wij u kennis voor een leven lang inspiratie. Het onderwijs is op hbo- en universitair niveau en u kunt vertrouwen op de kwaliteit die u van HOVO gewend bent. Ontdek nieuwe vakgebieden of fris uw wetenschappelijke kennis op bij een van onze cursussen!

Culture wars

In de zogeheten ‘culture wars’ bestoken partijen elkaars culturele stellingen met claims en ver­wijten over identiteit, zelfbegrip en sociale tegen­stellingen. Cultuur­marxisten, social justice warriors, altrighters, populisten en woke-activisten strijden in kwesties als Black Lives Matter en #MeToo over voorrechten en achterstelling – soms met ironie, soms verbitterd, maar altijd vanuit de vaste overtuiging van een gelijk dat is verbonden met de eigen identiteit. Juist in die stellige overtuiging lijken links en rechts op elkaar, net als in hun afkeer van hun gezamenlijke vijanden: het liberale denken, de burgerlijke normaliteit en het kapitalisme.

In deze cursus bespreken we de filosofische en historische achtergronden van de culture wars. We zullen zien hoe deze enerzijds voortvloeien uit vernieuwende ideeën binnen het marxisme over het belang van cultuur, en anderzijds worden aangedreven door radicale inzichten uit de Franse filosofie over taal, waanzin en seksualiteit. Deze inzichten, van met name Derrida en Foucault, hebben in de afgelopen halve eeuw ingrijpende gevolgen gehad voor ons denken en doen in kwesties als multiculturalisme, etniciteit, zwart bewustzijn, postkolonialisme, gender, seksualiteit en heteronormativiteit.

 

Meer informatie en aanmelden

Locaties

Alle HOVO-cursussen in Rotterdam vinden plaats in onderwijsgebouwen van de Hogeschool Rotterdam.

hogeschool rotterdam

Meer weten over HOVO in Rotterdam?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief, waarin HOVO Utrecht en haar Rotter­damse samen­werkings­partners u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.