HOVO in Rotterdam

Vanaf het voorjaar van 2023 organiseren wij HOVO-cursussen op locatie in Rotterdam voor nieuwsgierige en gemotiveerde 50-plussers. Samen met bevlogen en bekende docenten uit uw regio bieden wij u kennis voor een leven lang inspiratie. Het onderwijs is op hbo- en universitair niveau en u kunt vertrouwen op de kwaliteit die u van HOVO gewend bent. Ontdek nieuwe vakgebieden of fris uw wetenschappelijke kennis op bij een van onze cursussen!

Dit voorjaar zijn de beschikbare onderwijsruimtes voor de HOVO-cursussen nog beperkt. Het Rotterdamse cursusaanbod is hierdoor vooralsnog beknopt maar beslaat wel de volle breedte van kunst, filosofie, geschiedenis en natuurwetenschappen. Wij verwachten in het najaar het cursusaanbod en aantal beschikbare plekken bij de colleges verder te kunnen uitbreiden. Wees er snel bij met inschrijven om dit voorjaar verzekerd te zijn van een plekje.

Galileo Galilei

De wetenschap als sociaal-cultureel verschijnsel

Iedere tijd krijgt de wetenschap die daarbij past. Zo vormt de natuurkunde van Galilei en Newton de weerspiegeling van de werkelijkheidsopvatting van de zeventiende en achttiende eeuw. En op vergelijkbare wijze vertoont de wetenschap van de Grieken (wiskunde, geneeskunde, etc.) de sporen van de Griekse denkwijze in het algemeen.

Dat betekent dat er serieuze grenzen zijn aan welk soort wetenschap in bepaalde perioden wel en niet mogelijk is. Zo lagen in de tijd van de Verlichting de geschiedenis en de taal- en cultuur­wetenschappen buiten het gezichtsveld. Pas tijdens de Romantiek wordt voor deze en andere wetenschappen (zoals pedagogiek en de psychologie) de loper uitgerold.

De bedoeling van deze cursus is om de wetenschapsgeschiedenis onder dit aspect te bezien, en onszelf uiteraard de vraag te stellen hoe het eventueel met de grenzen van de tegenwoordige wetenschappen – en onze eigen blinde vlekken en oogkleppen – gesteld is.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

Locatie

Alle HOVO-cursussen in Rotterdam vinden plaats in het onderwijsgebouw van de Hogeschool Rotterdam aan de Rochussenstraat 198.

hogeschool rotterdam

Meer weten over HOVO in Rotterdam?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief, waarin HOVO Utrecht en haar Rotter­damse samen­werkings­partners u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.